Uszczelka drzwi do piekarnika Arthur Martin 53184892007
Indeks: 631-LD-0360Jaką rolę w prawidłowej pracy piekarnika pełni uszczelka drzwi?
Trudno sobie wyobrazić prawdziwą kuchnię bez obecności piekarnika. To urządzenie niezwykle przydatne w codziennym funkcjonowaniu bez względu na rodzaj i posiadany wachlarz funkcjonalności. Za jego prawidłowe działanie odpowiada wiele podzespołów, do których zaliczyć można między innymi uszczelkę drzwi. Jej główną rolą jest zapewnienie szczelności komory, która jest kluczowa dla zachowania odpowiednio wysokiej temperatury w jej wnętrzu. Musi ona dokładnie przylegać do obudowy - w innym przypadku powstałe w piekarniku ciepło będzie uciekać na zewnątrz, uniemożliwiając w ten sposób jego prawidłową pracę.
Z upływem czasu i pod wpływem intensywności użytkowania komponenty urządzenia tracą swoje pierwotne parametry. Elementy, które ulegają zużyciu, takie jak uszczelki, są szczególnie podatne na ewentualne uszkodzenia. Wysoka temperatura dochodząca z wnętrza piekarnika i gromadzenie się zanieczyszczeń w zagłębieniach mogą poskutkować uszkodzeniami uszczelki, czego następstwem jest powstawanie nieszczelności.
Jak rozpoznać uszkodzenie uszczelki drzwi piekarnika?
Przede wszystkim należy regularnie kontrolować wygląd uszczelki! Jeżeli pojawiły się na niej jakiekolwiek uszkodzenia, deformacje lub jeżeli uszkodzone zostały zaczepy używane do jej montażu, niezbędna będzie wymiana części na nową. Jakie inne objawy mogą świadczyć o wadliwej uszczelce?
- wzrost zużycia energii elektrycznej przez piekarnik będący konsekwencją utrat ciepła,
- niedomykające się drzwi piekarnika,
- trudności w osiągnięciu przez urządzenie wymaganej temperatury,
Pamiętaj! Właściwa eksploatacja oraz regularne czyszczenie zarówno komory, jak i uszczelki drzwi są niezbędne dla zapewnienia maksymalnej żywotności piekarnika.
Instrukcja wymiany: | Wymiana uszczelki drzwi piekarnika w kuchence |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 631-LD-0360 |
Numer oryginalny: | 53184892007 |
Nazwa produktu: | Uszczelka drzwi |
Zobacz również: |