Kategorie części
zamknij

Grzałka termoobiegu do piekarnika Fagor CA5E001A9

Indeks: 736-CW-1265
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
Produkt niedostępny ?
Grzałka termoobiegu do piekarnika Fagor CA5E001A9 Grzałka termoobiegu do piekarnika Fagor CA5E001A9
000
Dopasuj do urządzenia
Nie pasuje do Twojego sprzętu Zobacz części do Twojego sprzętu
Część pasuje do Twojego urządzenia. Zobacz inne pasujące części.
Opis produktu:

Grzałka jest kluczowym elementem Twojego piekarnika.

Kluczowym zadaniem grzałki jest wytworzenie ciepła, które ogrzewa powietrze w komorze piekarnika. Jest to niezbędne do procesu pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które muszą być przygotowywane w odpowiedniej temperaturze.

Jeśli zależy Ci na doskonałych ciastach i pieczeniach, koniecznie monitoruj stan grzałek w piekarniku. To decyduje o smaku, równomiernym upieczeniu i atrakcyjnym wyglądzie potraw.

Górna, dolna i termoobiegu to trzy rodzaje grzałek, które znajdziesz w większości piekarników dostępnych na rynku. W trakcie użytkowania grzałki w piekarnikach osiągają bardzo wysokie temperatury, co zwiększa ryzyko ich zużycia i uszkodzenia. Jeśli masz wątpliwości, czy to grzałka powoduje niedopiekanie lub przypalanie potraw, możesz to łatwo zdiagnozować. Zakup nowej części nie jest dużym wydatkiem, a wymiana grzałki nie zajmie dużo czasu, z powodzeniem uda się w warunkach domowych.

Prawidłowo funkcjonująca grzałka, po nagrzaniu, żarzy się równomiernie, uzyskując intensywną czerwoną barwę. Każde odkształcenie, dziury lub pęcherzyki na jej powierzchni albo widoczny gołym okiem osad, to potencjalne przyczyny uszkodzenia części i konieczności natychmiastowej wymiany. Wykrycie tych uszkodzeń nie sprawia trudności; wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.

Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie monitorować stan grzałek, na przykład raz w roku

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Obserwuj proces przygotowywania wypieków i dań. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top