Kategorie części
zamknij

Grzałka termoobiegu 1800W do piekarnika Fagor CCIA01930

Indeks: 736-ZD-1278
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
Produkt niedostępny ?
Grzałka termoobiegu 1800W do piekarnika Fagor CCIA01930 Grzałka termoobiegu 1800W do piekarnika Fagor CCIA01930
000
Dopasuj do urządzenia
Nie pasuje do Twojego sprzętu Zobacz części do Twojego sprzętu
Część pasuje do Twojego urządzenia. Zobacz inne pasujące części.
Opis produktu:

Grzałka jest kluczowym elementem Twojego piekarnika.

Główną funkcją grzałki jest generowanie ciepła, które nagrzewa powietrze wewnątrz komory piekarnika. Jest to konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania lub gotowania różnorodnych potraw i ciast, które przecież muszą być odpowiednio podgrzewane.


Jeśli więc zależy Ci na doskonałych ciastach lub pieczeniach i chcesz aby były smaczne, równomiernie upieczone i świetnie wyglądały, zadbaj o stan grzałek piekarnika. Tylko wtedy osiągniesz zadowalające rezultaty kulinarne.

W większości dostępnych piekarników znajdziesz trzy rodzaje grzałek: górną, dolną i termoobiegu. Gdy działają, rozgrzewają się do bardzo wysokich temperatur i są mocno narażone na zużycie oraz uszkodzenie. Sprawdzenie, czy to grzałka jest przyczyną niedopiekania lub przypalania potraw, jest łatwe do zrealizowania. Kupno nowej grzałki nie będzie dużym obciążeniem finansowym, a samodzielna wymiana jest możliwa do przeprowadzenia w warunkach domowych.

Poprawnie pracująca grzałka, gdy jest nagrzana, równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni części występują odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne przyczyny uszkodzenia, wymagające natychmiastowej wymiany. Wykrycie tych uszkodzeń nie sprawia trudności; wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.

Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie monitorować stan grzałek, na przykład raz w roku.

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. Jeśli zauważysz nierównomierne pieczenie, przypalenia lub niedopiekanie potraw, obejrzyj grzałkę - najpierw wystudzoną a jeśli to nie przyniesie odpowiedzi, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top