Kategorie części
zamknij

Grzałka termoobiegu 1000W do piekarnika Fagor CA5C002A6

Indeks: 729-KL-2393
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
Produkt niedostępny ?
Grzałka termoobiegu 1000W do piekarnika Fagor CA5C002A6 Grzałka termoobiegu 1000W do piekarnika Fagor CA5C002A6
000
Dopasuj do urządzenia
Nie pasuje do Twojego sprzętu Zobacz części do Twojego sprzętu
Część pasuje do Twojego urządzenia. Zobacz inne pasujące części.
Opis produktu:

Grzałka to jedna z kluczowych części Twojego piekarnika.

Kluczową właściwością grzałki jest generowanie ciepła, które nagrzewa powietrze w komorze piekarnika, umożliwiając pieczenie potraw. To jest niezbędne do właściwego pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniego stopnia temperatury.

Aby cieszyć się doskonałymi ciastami i pieczeniami, koniecznie sprawdzaj stan grzałek w piekarniku. To kluczowe dla uzyskania smacznych, równomiernie upieczonych i atrakcyjnie wyglądających potraw.

Trzy grzałki – górna, dolna i termoobiegu – są standardowym wyposażeniem większości piekarników dostępnych na rynku. Gdy działają w piekarnikach, osiągają bardzo wysokie temperatury, co naraża je na zużycie i uszkodzenie. Pamiętaj, że zdiagnozowanie czy to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedopiekanie lub przypalanie dań jest łatwe. Zakup nowej części również nie jest dużym wydatkiem a wymiana nie zajmie dużo czasu i z powodzeniem uda się w warunkach domowych.

Prawidłowo działająca grzałka po nagrzaniu żarzy się równomiernie i osiąga czerwoną barwę.
Jeśli na powierzchni części zauważysz odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, które natychmiast wymagają wymiany. Rozpoznanie tych uszkodzeń nie stanowi trudności, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie się przyjrzeć.

Dla uniknięcia rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, zalecamy regularne sprawdzanie stanu grzałek, na przykład raz w roku.

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Monitoruj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, zwróć uwagę na stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top