Kategorie części
zamknij

Grzałka górna 1600W do piekarnika Gaggenau 00212819

Indeks: 728-ZD-2365
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
Produkt niedostępny ?
Grzałka górna 1600W do piekarnika Gaggenau 00212819 Grzałka górna 1600W do piekarnika Gaggenau 00212819
000
Dopasuj do urządzenia
Nie pasuje do Twojego sprzętu Zobacz części do Twojego sprzętu
Część pasuje do Twojego urządzenia. Zobacz inne pasujące części.
Opis produktu:

Grzałka jest kluczowym elementem Twojego piekarnika.

Kluczowym zadaniem grzałki jest wytworzenie ciepła, które ogrzewa powietrze w komorze piekarnika. To jest konieczne do procesu pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniej temperatury.

Jeśli zależy Ci na doskonałych ciastach i pieczeniach, nie zapomnij o regularnej kontroli stanu grzałek piekarnika. To decyduje o smaku, równomiernym upieczeniu i atrakcyjnym wyglądzie potraw.

W większości dostępnych piekarników znajdziesz trzy rodzaje grzałek: górną, dolną i termoobiegu. Grzałki w piekarnikach, gdy są używane, osiągają bardzo wysokie temperatury, co może doprowadzić do ich zużycia i uszkodzenia. Pamiętaj, że zdiagnozowanie czy to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedopiekanie lub przypalanie dań jest łatwe. Kupno nowej grzałki to niewielki wydatek, a jej wymiana nie zajmie dużo czasu. Można z powodzeniem zrobić w warunkach domowych.

Sprawna grzałka, gdy jest nagrzana, żarzy się równomiernie i przybiera intensywną czerwoną barwę. Każde odkształcenie, dziury lub pęcherzyki na jej powierzchni albo widoczny gołym okiem osad, to potencjalne przyczyny uszkodzenia części i konieczności natychmiastowej wymiany. Wykrycie tych uszkodzeń nie sprawia trudności; wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.

Aby uniknąć rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, warto regularnie sprawdzać stan grzałek, na przykład raz w roku.

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top