Grzałka bojlera do ekspresu Fagor M18803330
Indeks: 736-AK-3026Do czego służy grzałka w ekspresie do kawy?
Grzałka jest podstawowym elementem każdego ekspresu. Jej moc oraz kształt mogą się różnić w zależności od modelu i producenta, ale zawsze pełni takie samo zadanie, czyli podgrzewa wodę do określonej temperatury niezbędnej do zaparzenia ziaren kawy. Na obudowie grzałki zamontowane są również czujniki oraz bezpiecznik termiczny, które kontrolują cały proces. Istotne jest osiągnięcie optymalnej temperatury parzenia, czyli 90-95°C. Przez to, że woda nie jest doprowadzana do wrzenia sprawia, że napar jest bardziej aromatyczny. Efektywność działania grzałki jest mocno uzależniona od twardości wody oraz przeprowadzania konserwacji całego urządzenia. Dlatego warto regularnie korzystać z dostępnych na rynku preparatów do odkamieniania oraz wymieniać filtr wody w ekspresie.
Objawy uszkodzenia grzałki
Korzystanie z ekspresu powoduje osadzanie się kamienia na grzałce. Jest to całkowicie naturalne, ponieważ ma stały kontakt z wodą.
Osad wapienny ma znaczący wpływ na efektywność grzałki, objawiając się w następujący sposób:
- ogranicza swobodny przepływ wody,
- pogarsza zdolność do oddawania ciepła,
- zwiększa zużycie energii nawet o 30%.
Jak sprawdzić czy grzałka działa?
Grzałka umieszczona jest wewnątrz urządzenia, aby uzyskać do niej dostęp trzeba wyjąć wszystkie zbiorniki i zdemontować obudowę. Zaleca się obejrzenie filmiku instruktażowego, który krok po kroku demonstruje ten proces.
Da to możliwość ocenienia czy wymontowana grzałka:
- ma ciemny nalot lub rdzę – to informacja, że została przepalona,
- posiada kamień na złączach wody – warto wtedy odkamienić całe urządzenie,
- powoduje nieprawidłowe wskazania miernika - może to dotyczyć zarówno grzałki jak i elementów które się na niej znajdują, pomiar oporności jest wtedy nieprawidłowy, a sama grzałka może powodować przebicie.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 736-AK-3026 |
Ilość: | 1 szt. |
Numer oryginalny: | M18803330 |
Nazwa produktu: | Grzałka bojlera |
Zobacz również: |