Grzałka do ekspresu Calor CS00091419
Indeks: 730-UD-1314Do czego służy grzałka w ekspresie do kawy?
Podstawowym elementem każdego ekspresu jest grzałka. Choć kształt oraz moc mogą się różnić w zależności od modelu i producenta, to głównym celem jest zawsze to samo: podgrzewanie wody do określonej temperatury koniecznej do zaparzenia ziaren kawy. Na obudowie grzałki umieszczone są również czujniki temperatury oraz bezpiecznik, które nadzorują cały proces. Istotnym jest bowiem osiągnięcie optymalnej temperatury parzenia, czyli 90-95°C. W tym przypadku nie ma potrzeby doprowadzania wody do wrzenia, ponieważ nieco niższa pozwala na wydobycie bardziej wyrazistego aromatu naparu. Twardość wody oraz częstotliwość konserwacji całego urządzenia są kluczowymi czynnikami wpływającymi na skuteczność działania grzałki. Dlatego ważne jest, aby regularnie odkamieniać ekspres używając dostępnych na rynku środków oraz wymieniać filtr wody.
Objawy uszkodzenia grzałki
Korzystanie z ekspresu powoduje osadzanie się kamienia na grzałce. Proces ten jest naturalny, ponieważ ma stały kontakt z wodą.
Osad wapienny ma duży wpływ na wydajność grzałki:
- ogranicza jej przepływ wody,
- obniża zdolność oddawania ciepła,
- powoduje wzrost zużycia energii nawet o 30%.
Jak sprawdzić czy grzałka działa?
Grzałka znajduje się w środku urządzenia, by się do niej dostać należy wyjąć pojemniki i rozkręcić obudowę. Zalecamy obejrzenie filmu instruktażowego, który krok po kroku przedstawia ten proces.
Dzięki temu można ocenić czy wymontowana grzałka:
- posiada ciemny lub rdzawy nalot - sugeruje to, że doszło do przepalenia,
- ma nalot z kamienia na złączach wody - zaleca się przeprowadzenie odkamienienia całego urządzenia,
- powoduje nieprawidłowe odczyty miernika – może to dotyczyć grzałki oraz czujników temperatury, które się na niej znajdują, w takiej sytuacji pomiar oporności będzie nieprawidłowy, a sama grzałka może spowodować przebicie.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 730-UD-1314 |
Numer oryginalny: | CS00091419 |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Zobacz również: |