Grzałka do ekspresu Philips 422225944270
Indeks: 636-ZA-0282Do czego służy grzałka w ekspresie do kawy?
Podstawowym elementem każdego ekspresu jest grzałka. W zależności od modelu oraz producenta może się różnić kształtem oraz mocą, jednak pełnione przez nią zadanie jest zawsze takie samo: podgrzanie wody do określonej temperatury niezbędnej do zaparzenia kawy. Na obudowie grzałki zamontowane są również czujniki oraz bezpiecznik termiczny, które kontrolują cały proces. Tak, aby została osiągnięta optymalna temperatura parzenia około 90-95°C. Nie jest potrzebne doprowadzanie wody do wrzenia, ponieważ uzyskany w takiej temperaturze napar ma o wiele intensywniejszy aromat. Skuteczność działania grzałki zależy w dużej mierze od twardości wody oraz częstotliwości przeprowadzania konserwacji całego urządzenia. Dlatego warto regularnie odkamieniać ekspres przy użyciu dostępnych na rynku preparatów oraz wymieniać filtr wody.
Objawy uszkodzenia grzałki
Regularne używanie ekspresu sprawia, że na grzałce zaczyna osadzać się kamień. Jest to całkowicie naturalne, ponieważ ma stały kontakt z wodą.
Osad wapienny ma ogromny wpływ na pracę samej grzałki:
- utrudnia swobodny przepływ wody,
- utrudnia oddawanie wytworzonego ciepła,
- zwiększa pobór mocy o nawet 30%.
Jak sprawdzić czy grzałka działa?
Grzałka znajduje się w środku urządzenia, by się do niej dostać należy wyjąć pojemniki i rozkręcić obudowę. Warto zapoznać się z filmikiem instruktażowym, który przedstawia ten proces krok po kroku.
Da to możliwość ocenienia czy wymontowana grzałka:
- ma ciemny nalot lub rdzę – to informacja, że została przepalona,
- posiada kamień na złączach wody – warto wtedy odkamienić całe urządzenie,
- powoduje nieprawidłowe wskazania miernika - może to dotyczyć zarówno grzałki jak i elementów które się na niej znajdują, pomiar oporności jest wtedy nieprawidłowy, a sama grzałka może powodować przebicie.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 636-ZA-0282 |
Nazwa wolnorynkowa: | SHD31080 |
Numer oryginalny: | 422225944270 |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Zobacz również: |