Do czego służy grzałka w ekspresie do kawy?
Podstawowym elementem każdego ekspresu jest grzałka. Jej kształt i moc mogą się różnić w zależności od modelu oraz producenta, jednak główne zadanie pozostaje niezmienne: podgrzewa wodę do określonej temperatury niezbędnej do zaparzenia zmielonej kawy. Na obudowie grzałki zamontowane są również czujniki oraz bezpiecznik termiczny, które kontrolują cały proces. Bowiem kluczowe jest osiągnięcie optymalnej temperatury parzenia, czyli 90-95°C. Woda nie jest doprowadzana do wrzenia co sprawia, że kawowy napar jest bardziej aromatyczny. Twardość wody oraz częstotliwość konserwacji całego urządzenia są kluczowymi czynnikami wpływającymi na skuteczność działania grzałki. Dlatego ważne jest, aby regularnie odkamieniać ekspres używając dostępnych na rynku środków oraz wymieniać filtr wody.
Objawy uszkodzenia grzałki
Regularne używanie ekspresu sprawia, że na grzałce zaczyna osadzać się kamień. Proces ten jest naturalny, ponieważ ma stały kontakt z wodą.
Osad wapienny ma ogromny wpływ na pracę samej grzałki:
- utrudnia swobodny przepływ wody,
- utrudnia oddawanie wytworzonego ciepła,
- zwiększa pobór mocy o nawet 30%.
Jak sprawdzić czy grzałka działa?
Grzałka znajduje się w środku urządzenia, by się do niej dostać należy wyjąć pojemniki i rozkręcić obudowę. Warto zapoznać się z przykładowym filmikiem, który przedstawia krok po kroku cały proces.
Da to możliwość ocenienia czy wymontowana grzałka:
- ma ciemny nalot lub rdzę – to informacja, że została przepalona,
- posiada kamień na złączach wody – warto wtedy odkamienić całe urządzenie,
- powoduje nieprawidłowe wskazania miernika - może to dotyczyć zarówno grzałki jak i elementów które się na niej znajdują, pomiar oporności jest wtedy nieprawidłowy, a sama grzałka może powodować przebicie.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 735-ZR-0842 |
Nazwa wolnorynkowa: | 288140458 |
Numer oryginalny: | 996530035006 |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Zobacz również: |