Kategorie części
zamknij

Grzałka dolna do piekarnika DeLonghi 5118116200

Indeks: 533-GL-0006
gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka gwiazdka
(Produkt nie ma jeszcze oceny)
Produkt niedostępny ?
Grzałka dolna do piekarnika DeLonghi 5118116200 Grzałka dolna do piekarnika DeLonghi 5118116200
000
Dopasuj do urządzenia
Nie pasuje do Twojego sprzętu Zobacz części do Twojego sprzętu
Część pasuje do Twojego urządzenia. Zobacz inne pasujące części.
Opis produktu:

Grzałka to jedna z ważniejszych części Twojego piekarnika!

Kluczową właściwością grzałki jest generowanie ciepła, które nagrzewa powietrze w komorze piekarnika, umożliwiając pieczenie potraw. To jest niezbędne do właściwego pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniego stopnia temperatury.

Aby uzyskać doskonałe ciasta i pieczenie, regularnie sprawdzaj stan grzałek piekarnika. Równomierny proces pieczenia i atrakcyjny wygląd potraw zależą od ich efektywności.

Górna, dolna i termoobiegu to trzy rodzaje grzałek, które znajdziesz w większości piekarników dostępnych na rynku. Grzałki w piekarnikach, gdy są używane, osiągają bardzo wysokie temperatury, co może doprowadzić do ich zużycia i uszkodzenia. Zdiagnozowanie, czy to grzałka jest odpowiedzialna za niedopiekanie lub przypalanie potraw, jest stosunkowo proste. Zakup nowej części nie jest dużym wydatkiem, a wymiana grzałki nie zajmie dużo czasu, z powodzeniem uda się w warunkach domowych.

Poprawnie funkcjonująca grzałka, kiedy jest nagrzana, równomiernie żarzy się, osiągając intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni części występują odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne przyczyny uszkodzenia, wymagające natychmiastowej wymiany. Zaobserwowanie tych uszkodzeń nie jest kłopotliwe, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.

Dla uniknięcia rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, zalecamy regularne sprawdzanie stanu grzałek, na przykład raz w roku.

Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?

Oto kilka pierwszych symptomów:

  • nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
  • wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
  • częściowe przypalenie potrawy,
  • częściowe niedopiekanie,
  • piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
  • może zdarzyć się wybijanie korków.

Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?

Obserwuj przygotowywane wypieki i dania. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.

Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.

Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?

  • może zwiększyć zużycie prądu,
  • niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
  • spadnie wydajność piekarnika,
  • wydłuży się czas pieczenia.

Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.




prowadzisz serwis
Prowadzisz serwis w branży RTV / AGD / IT? Poznaj naszą ofertę dla serwisów
Zobacz szczegóły
scroll top