Grzałka do ekspresu Magimix 501505
Indeks: 735-ZH-0241Do czego służy grzałka w ekspresie do kawy?
Głównym elementem każdego ekspresu jest grzałka. Jej kształt i moc mogą się różnić w zależności od modelu oraz producenta, jednak główne zadanie pozostaje niezmienne: podgrzewa wodę do określonej temperatury niezbędnej do zaparzenia zmielonej kawy. Na obudowie są też zamontowane czujniki oraz bezpiecznik termiczny, które nadzorują cały proces działania grzałki. Istotnym jest bowiem osiągnięcie optymalnej temperatury parzenia, czyli 90-95°C. Woda nie jest doprowadzana do wrzenia co sprawia, że kawowy napar jest bardziej aromatyczny. Efektywność działania grzałki jest mocno uzależniona od twardości wody oraz przeprowadzania konserwacji całego urządzenia. Dlatego warto regularnie korzystać z dostępnych na rynku preparatów do odkamieniania oraz wymieniać filtr wody w ekspresie.
Objawy uszkodzenia grzałki
Podczas używania ekspresu sukcesywnie następuje odkładanie się kamienia na grzałce. To zupełnie normalny proces, gdyż ma ona stały kontakt z wodą.
Osad wapienny ma znaczący wpływ na działanie samej grzałki, co powoduje:
- utrudniony przepływ wody,
- ograniczone oddawanie wytworzonego ciepła,
- zwiększone zużycie mocy nawet o 30%.
Jak sprawdzić czy grzałka działa?
Grzałka umieszczona jest wewnątrz urządzenia, aby uzyskać do niej dostęp trzeba wyjąć wszystkie zbiorniki i zdemontować obudowę. Warto zapoznać się z filmikiem instruktażowym, który przedstawia ten proces krok po kroku.
Dzięki temu można ocenić czy posiadana grzałka:
- ma ciemny nalot lub rdzę – oznacza to, że została przepalona,
- ma kamień na złączach wody – wtedy warto oczyścić całe urządzenie z kamienia,
- powoduje nieprawidłowe odczyty miernika - może to dotyczyć zarówno grzałki, jak i elementów umieszczonych na niej, co potwierdzi nieprawidłowa wartość podczas pomiaru oporności oraz potencjalne przebicie.
Trudność naprawy: |
|
---|---|
Indeks: | 735-ZH-0241 |
Numer oryginalny: | 501505 |
Nazwa produktu: | Grzałka |
Pasuje do marek: | Magimix |
Zobacz również: |