Słaba kawa w ekspresie – przyczyny problemu

katarzyna | 15 kwietnia 2021

Przygotowując kawę w ekspresie automatycznym zawsze chcemy otrzymywać pełen aromatu trunek. Z biegiem czasu można zauważyć, że małe espresso nie jest już takie intensywne jak kiedyś. Co mogło się stać, że wypływa słaba kawa z ekspresu? Sprawdzamy możliwe przyczyny problemu. Czy sami poradzimy sobie z naprawą?

Odkamienianie ekspresu

Okazuje się, że regularne odkamienianie znacznie poprawia jakość przygotowanej kawy. Niestety często zaniedbujemy ten proces, omijając czyszczenie. Przepłukanie dyszy spieniającej i zaparzacza to za mało. Osady wapienne są prawdziwą zmorą dla tych urządzeń i sieją spustoszenie w środku urządzenia. Znacznie pogarszają smak kawy, przez co możemy spodziewać się słabej kawy z ekspresu. Moc napoju kawowego nie płynie tylko z ziarenek kawy, lecz stopnia zmielenia i czystości maszyny.

Jak ekspres długo stoi nieużywany – zacznij jego uruchomienie od cyklu odkamieniania. Resztki starej wody w zbiorniku i przewodach mogą dawno wyschnąć. Niezależnie, czy posiadasz ekspres ciśnieniowy, czy przelewowy warto puścić odkamienianie. W automatach można ustawić ręcznie cykl. Przygotuj zawczasu dyszę gorącej wody. 

Najlepsze środki do odkamieniania ekspresu to te w płynie. Dlaczego? Nie trzeba czekać aż rozpuszczą się w wodzie, ponieważ od razu wchodzą w reakcję. Wysokie stężenie aktywnej formuły odkamieniającej szybko miesza się z wodą.

słaba kawa w ekspresie

Brak konserwacji zaparzacza

Słaba kawa w ekspresie może wynikać ze sposobu zaparzania. Jeżeli jednostka zaparzająca luźno chodzi, uszczelki dawno nie było smarowane, krążki kawy wychodzą mokre do pojemnika na fusy niestety jakośc kawy również będzie pozostawiać wiele do życzenia. Średnio co 2 -3 lata powinno się wymieniać uszczelki przy zaparzaczu, aby zachował pełną sprawność. Niestety wiele osób o tym zapomina i nie czyści. Drobinki kawy zabrudzają wnętrze zaparzacza i zatykają sitka. Na próżno możemy się spodziewać mocnej i aromatycznej kawy.

Konserwacja zaparzacza jest opisana w każdej instrukcji obsługi, dlatego zachęcamy aby nie wyrzucać materiałów tylko zachować i trzymać w widocznym miejscu. W niektórych modelach ekspresu może się różnić z uwagi na konstrukcję zaparzacza. Ważne są elementy ruchome, czyli prowadnica zaparzacza. 

Pamiętaj, że do mycia jednostki zaparzającej nie używamy żadnych płynów do naczyń, ani innych detergentów. Bieżącą wodą opłukujemy resztki kawy. Zanim ponownie włożysz zaparzacz do ekspresu osusz go. Najlepszy smar do zaparzacza to firmy OKS. 

Wadliwa pompa wody w ekspresie

Za pobór wody w ekspresie i przetłoczenie jej do zaparzacza odpowiada pompa ciśnieniowa. W prawie wszystkich ekspresach De’longhi, Jura, Philips, Krups jest to “ulka”. Moc pompy waha się od 22 Watt do 48 W, 56 W i 70 W np. w Jurze. Jej sprawność wiąże się z jakością zaparzania. Słaba kawa w ekspresie może wynikać ze słabnącej pracy pompki. Jak rozpoznać jej uszkodzenie? Przede wszystkim ekspres zaczyna głośno pracować. Wyczuwalny charakterystyczny stukot z prawej strony urządzenia (zazwyczaj po prawej stronie zlokalizowana jest pompa) nie da o sobie zapomnieć.

Sprawdź, w jakim stanie jest pompa w Twoim ekspresie i spróbuj samodzielnie ją wymienić. Podłączona jest dwoma konektorami (zasilanie) oraz 2 rurki – wlot i wylot. Zanim zabierzesz się do pracy, odłącz najpierw urządzenie od zasilania.

Stary filtr wody

Filtr wody do ekspresu np. Claris nie jest sprawą długoletnią. Jeśli jego żywotność dawno się się skończyła można spodziewać się niezbyt dobrego smaku kawy. Woda kranowa zawiera związki mineralne oraz chlor. Niestety do zaparzenia kawy nie potrzebujemy tego, dlatego korzystamy z filtra. Średnio co miesiąc przypada wymiana i zależy od ilości parzonych kaw. Na podstawie przepływu wody ekspres określa jego stopień zużycia. W ekspresach ciśnieniowych automatycznie urządzenie wymusza potrzebę wymiany filtra. Pojawia się stosowny komunikat na wyświetlaczu lub miga kontrolka na panelu sterowania. 

Nie bagatelizuj tej sprawy, jeśli chcesz pić aromatyczną i esencjonalną kawę. Filtry wody ekspresów do kawy znajdziesz w naszym sklepie. Wymiana jest bardzo prosta i każdy sobie poradzi z nią.

filtr wody Claris do ekspresu Krups

Zużyte żarna w młynku

Jakość zmielenia kawy, a co za tym idzie moc naparu opiera się na młynku. W ekspresach ciśnieniowych rozróżniamy dwa rodzaje młynków: stalowe i ceramiczne. Żarna tych młynków zużywają się – jest to część eksploatacyjna. Czasami słaba kawa w ekspresie może mieć źródło w tępych żarnach. Warto sprawdzić, czy w Twoim modelu ekspresu istnieje możliwość wymiany samych żaren, czy trzeba cały młynek zakupić. Producenci ekspresów do kawy nie zawsze dają taką możliwość.

W przypadku ekspresów przelewowych i kawiarek nie dotyczy ten problem, ponieważ wykorzystuje się gotową zmieloną kawę. 

Kolejną przyczyną słabej kawy w ekspresie może być zbyt krótkie jej mielenie. Młynek mieli kawę w określonym cyklu przez moduł sterujący. Jeśli znacznie skraca ten czas, może nie do końca się zaparzyć. Naprawa młynka nie jest prosta, dlatego jeśli nie czujesz się na siłach zleć to specjalistom.

Niska temperatura w bojlerze

Do podgrzania wody w bojlerze służy grzałka przepływowa. Jeśli nie osiąga zadanej temperatury może się okazać, że kawa nie będzie spełniać naszych oczekiwań. Słaby napar na pewno nie ugasi naszego pragnienia mocnej espresso. Grzałkę można sprawdzić w ekspresie zwykłym miernikiem. Przede wszystkim pomiar rezystancji oraz ciągłość obwodu. Wymiana nie jest trudna, jeśli przebrniemy przez rozkręcenie obudowy urządzenia. Ekspres do kawy jest na tyle delikatnym sprzętem, że trzeba obchodzić się z nim bardzo ostrożnie. Łatwo złamać plastikowe elementy obudowy. 

Podsumowania

Jak widzisz słaba kawa w ekspresie może mieć wiele przyczyn problemu. Jeżeli zaczniesz po kolei eliminować każdą z nich, uda się rozwiązać problem. Ten automat nie należy do tanich sprzętów, więc jego naprawa na pewno będzie opłacalna. Daj znać w komentarzu, jak Ci poszło. 

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 3.8 / 5. Liczba głosów: 4

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x