Naprawiaj, nie wyrzucaj!
Dołącz do #RepairChallenge

Przygotowanie lodówki do pracy

Przygotowanie lodówki do pracy

 

Pierwsza instalacja lodówki:

  1. Grunt to odpowiednie wypoziomowanie sprzętu. Do tego celu służą nóżki regulacyjne.
  2. Zachowaj odstęp od ściany – minimum 5 cm z każdej strony.
  3. Wyjmij półki oraz pojemniki i ulokuj je odpowiednio w lodówce.
  4. Przed jakimkolwiek użytkowaniem albo włożeniem produktów spożywczych, wymyj porządnie urządzenie wewnątrz z kurzu i brudu, który zawsze zbiera się podczas transportu, a także załadunku.
  5. Podłącz urządzenie do źródła energii elektrycznej.
  6. Oświetlenie wewnątrz chłodziarko – zamrażarki musi zapalać się w momencie otwarcia drzwi lodówki.
  7. Ustaw pokrętło termostatu (temperatury) na najniższe wskazanie i pozostaw pod działaniem tejże temperatury na około 1h. Zamrażalnik powinien lekko schłodzić się, usłyszysz pracę sprężarki, która powinna wydawać lekki szum.
  8. Pamiętaj, że rozruch sprężarki początkowo może przebiegać dosyć głośno, ponieważ musi się dotrzeć przez około 5 min. Kiedy zauważysz już, że temperatura wyraźnie schłodziła się, możesz powkładać produkty spożywcze na półki i balkoniki.
  9. Następnie przestaw termostat na optymalną temp. w chłodziarce tj. około 4 stopnie. Aby osiągnąć wymaganą temperaturę wewnątrz urządzenia potrzeba kilku dobrych godzin.
Oceń post:
avatar
  Subscribe  
Powiadom o