Palnik syczy w kuchence gazowej

katarzyna | 9 kwietnia 2018

Kuchenka gazowa to nieodłączny element każdej z kuchni. Usterki tego urządzenia uniemożliwiają wszelkie działania kulinarne, dlatego kiedy pojawi się jakikolwiek problem, należy go niezwłocznie zdiagnozować a następnie usunąć. Jednym z problematycznych objawów mogą być wydawane przez kuchenkę nietypowe dźwięki – na przykład syczenie słyszalne przy palniku. Co ono oznacza?

Dlaczego palnik syczy w kuchence?

Dopływ gazu do palnika uwarunkowany jest kilkoma elementami – w drodze od przyłącza gazowego w kuchni do palnika gaz ma styczność z takimi elementami jak rurki gazowe, zawory, dysze, korpusy czy korony palników. Które z nich są odpowiedzialne za to, że palnik tak głośno syczy?

Zatkana dysza gazu

W wielu przypadkach charakterystyczne syczenie wywołane jest przez opór, z jakim spotyka się gaz podczas uruchomienia kuchenki. Tłuszcz oraz opary z gotujących się potraw osadzają się na elementach palnika, przez co mogą negatywnie wpływać na przepływ gazu w kuchence gazowej. Aby rozwiązać problem należy dokładnie przeczyścić dyszę i sprawdzić czy rozwiązanie zdało egzamin. Można to zrobić na przykład za pomocą drucika miedzianego. Należy włożyć go do otworu w dyszy i za jego pomocą usunąć resztki spopielonych zanieczyszczeń.

palnik syczy w kuchence - czyszczenie dyszy
Czyszczenie dyszy gazowej drucikiem

Zdeformowana korona palnika

W wyniku eksploatacji kuchenki gazowej elementy palnika, tj. korony, pokrywki deformują się – ma to związek z ciepłem wydzielanym przez gaz. Jeżeli Twoja kuchenka ma za sobą parę ładnych lat pracy, przyjrzyj się koronom palnika. Zwróć uwagę na to czy nie blokują przepływu gazu, sprawdź też czy w palniku nie pojawia się nierówny płomień.

Wymiana korony na nową powinna przynieść oczekiwane rezultaty. Wymiany może dokonać każdy z nas, gdyż jest to banalnie proste. Doboru odpowiedniego kołpaka należy dokonać na podstawie marki korpusu palnika – powinna być wybita w jego wnętrzu, przykładowe marki to Somipress, Defendi, Sabaf.

Rozkalibrowany palnik

Zdarza się, że tylko jeden z palników w kuchence syczy. W tym przypadku możemy mówić o rozkalibrowaniu. W trakcie zmiany dysz, np. z propan-butan na gaz ziemny, zawsze powinno przeprowadzić się kalibrację. Niektórzy producenci, np. Amica, w instrukcji obsługi pokazują jak ją wykonać, zalecamy jednak aby zajęła się tym wykwalifikowana osoba – kontakt z gazem jest bowiem niebezpieczny.

Zobacz nasze inne artykuły:

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 24

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x