Zatrzymaj lato w słoikach!

patrycja | 16 października 2019

Koniec lata to najlepszy czas, aby sezonowe warzywa i owoce zachować na dłużej. Są one nie tylko pyszne, ale i bogate w witaminy, dlatego warto sięgać po nie przez cały rok. Jak tego dokonać? Poprzez zachowanie ich najlepszych właściwości w postaci przetworów. Kiedyś nasze babcie miały całe piwnice po brzegi wypchane najróżniejszymi słoikami i suszonymi grzybami. Dzisiejsze gospodynie trochę rzadziej robią takie zapasy, niemniej wciąż jest sporo amatorek sposobu na to, aby zachować lato w słoikach ! Dlatego tym, którzy by chcieli, ale nie do końca wiedzą jak, podpowiemy kilka trików.

Jak przygotować słoiki?

Bez względu na to czy korzystasz z nowych słoików, kupowanych w sklepie, czy takich, które już wcześniej były używane do innych przetworów, musisz je dokładnie umyć. A najlepiej wyparzyć. Możesz oczywiście zrobić to w zmywarce.

Przetwory przechowuj w słoikach typu twist – są praktyczniejsze. Pamiętaj także, żeby dokładnie sprawdzić zakrętki. Nie mogą się „przekręcać”, bo to świadczy o ich uszkodzeniu. W efekcie przeciery mogą się zepsuć.

Dżemy i konfitury

Zatrzymaj lato w słoikach!


Mają wiele zalet. Zaczynając od tego, że można je zrobić ze zdecydowanej większości owoców – malin, jagód, wiśni, jabłek, porzeczek, gruszek, brzoskwiń i wielu innych. Poza tym gotowy dżem czy konfiturę można wykorzystać w kuchni na różne sposoby. Do tostów, kanapek, ciast i deserów oraz pancake czy naleśników.

Zatrzymaj lato w słoikach!

Są to inaczej owocowe przeciery, najczęściej z dodatkiem cukru. Smażymy je długo na wolnym ogniu. Jeśli robimy przetwory z owoców drobnopestkowych, to warto je wcześniej przesiać przez sitko. Z kolei przy owocach z dużymi pestkami, na przykład wiśniach, najpierw oczywiście drylujemy. Kiedy już przetwory wylądują w słoikach, należy je odstawić w chłodne miejsce.

Kompoty

Zatrzymaj lato w słoikach!

Podobnie jak w przypadku dżemów, przygotowujmy je z wielu różnych owoców. Możemy wybrać wieloskładnikowe kompoty lub tylko o jednym, ulubionym owocowym smaku.

W tym przypadku również bardzo ważne jest staranne przygotowanie owoców. Należy je najpierw przebrać i odrzucić te uszkodzone lub zgniłe. Potem dokładnie je myjemy. W słoikach umieszczamy już przygotowane, jeszcze ciepłe kompoty.

Warzywa w słoikach

Są nie mniej popularne od tych owocowych przetworów. Opcji mamy cale mnóstwo – ogórki kiszone, marynowane papryki, ucierane pomidory… Przepisów jest wiele, a wszystko to zależy od naszych gustów smakowych. Do zapasów warzywnych wybieramy większe słoiki niż do owocowych.

Czy warto robić domowe przetwory w słoikach? Z całą pewnością tak! To wspaniały sposób na zachowanie odrobiny lata przez cały rok. Dodatkowo mają one mnóstwo potrzebnych nam witamin. Są więc zdrowe i pyszne!

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Najciekawsze artykuły