Waga kuchenna – jak wybrać najlepszą?

patrycja | 25 października 2019

Waga kuchenna to bardzo praktyczne rozwiązanie w każdej kuchni. Przydaje się w dwóch podstawowych przypadkach. Po pierwsze kiedy chcesz gotować z precyzją i odmierzać dokładnie takie same ilości składników, jak podaje przepis. Bo pamiętać należy, że nie każdy gotuje na „na oko”. A po drugie w trakcie diety. Wtedy najbardziej zwracamy uwagę na gramaturę poszczególnych potraw. Ważne jest dla nas wówczas nie tylko to, co kładziemy na talerz, ale także w jakiej ilości. Jeśli nie wiesz, jak wybrać najlepszą dla siebie wagę, to dobrze trafiłeś! Zaraz wszystko będzie jasne.

Rodzaje wag kuchennych

Zacznijmy od początku, czyli od tego, że wyróżniamy dwa rodzaje wag – mechaniczną i elektroniczną.  Czym się różnią?

Waga mechaniczna: dość prosta w budowie. Zazwyczaj posiada korpus, w którym znajduje się cały mechanizm oraz tackę lub misę, do której wkładamy składniki. Co ważne, jest ona mało dokładna. Jej pomiary mogą się wahać w granicach 20 g. Dodatkowo trzeba też uważnie obserwować wskazówkę, na jakim pomiarze się zatrzyma. Jest ona stosunkowo tania. Idealna dla osób, które mierzą w kuchni większe ilości produktów i waga kuchenna ma być tylko pomocą w przybliżonym określeniu ilości składników.

Jak wybrać najlepszą wagę kuchenną?
waga mechaniczna

Waga elektryczna: posiada elektroniczny układ wbudowany wewnątrz, zasilany na baterie. Jej zaletą jest niezwykła precyzja w określaniu wagi produktów. Wynik ukazuje się na wyświetlaczu, więc odczytanie go jest znacznie łatwiejsze, niż w przypadku wagi mechanicznej. Z racji tego, że jest dokładniejsza i posiada więcej funkcji, to oczywiście jest także droższa.

Waga kuchenna jest pomocna przy potrawach, w których liczy się precyzja
waga elektyczna

Waga kuchenna – na co zwrócić uwagę podczas wyboru?

  • maksymalne obciążenie: to chyba najważniejszy aspekt. Od tego najczęściej zależą dalsze czynniki wyboru. Bo jeśli chcemy ważyć niewielkie ilości produktów, to zapewne wybierzemy precyzyjną wagę elektryczną, która wskaże pomiar co do grama. A jeśli zależy nam na liczeniu kilogramów, to musi być ona z większą skalą obciążenia i najczęściej mechaniczna.
  • wskaźniki jednostek pomiarowych: bo nie musza być tylko gramy. Czasem w przepisach podane są inne jednostki. Jeśli zależy nam na takiej funkcji, sprawdźmy wybraną wagę przed zakupem.
  • tarowanie: to ważna sprawa. Bardzo praktyczna kiedy chcemy zważyć produkty bez naczynia, w którym się znajdują. Na przykład sypkie produkty – ciężko będzie je zważyć bez misy.

Ten mały gadżet jest bardzo praktycznym rozwiązaniem w kuchni

Co jeszcze?

Podczas wyboru wagi warto zwrócić też uwagę na dodatkowe funkcje. Kiedy już określimy, do czego nam się w kuchni przyda, to sprawdźmy czy poszczególne modele mają dodatkowe udogodnienia. Jakie? Na przykład wyliczenie kaloryczności produktów. Jeśli waga ma nam służyć do celów dietetycznych, to z pewnością taki patent będzie mile widziany.

Poza tym sprawdź, czy Twoja waga posiada opcję automatycznego włączenia i wyłączenia po zakończonej pracy. Taka funkcja oznacza, że urządzenie działa tylko wtedy, kiedy wykryje naczynie.

W ostatnim etapie wyboru najlepszej wagi, pozostaje określenie wielkości kształtu i koloru, czyli design. Umówmy się, ma to znaczenie, zwłaszcza dla kobiet. A przecież fajnie, kiedy waga oprócz tego, że jest praktyczna, to dodatkowo ładnie wygląda.

Podstawowe parametry wag kuchennych

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Najciekawsze artykuły