Urządzenie do gotowania ryżu – czy warto je kupić?

aleksandra | 4 listopada 2019

W Azji urządzenie do gotowania ryżu stanowi podstawowe wyposażenie każdego domu. U nas spotyka się je stosunkowo rzadko, głównie dlatego, że bardziej popularnymi dodatkami wciąż pozostają ziemniaki czy makaron. Ryż stanowi jednak składnik wielu pysznych potraw, takich jak risotto, sałatki, zupy, gołąbki, zapiekanki… Można wymieniać i wymieniać. Czas więc odpowiedzieć na pytanie – czy taki sprzęt rzeczywiście jest przydatny i warto w niego zainwestować? Jak działa? Przeczytaj w naszym artykule!

Obsługa i budowa

W większości przypadków dostępne na europejskim rynku maszynki są nieskomplikowane i łatwe w obsłudze. Składają się z korpusu, zasilanego energią elektryczną; wyjmowanej misy, do której wsypuje się ryż; przykrywki oraz zbiornika na wodę. Producenci zapewniają również miarkę. Czasami w zestawie znajdują się jeszcze dodatkowe akcesoria, takie jak np. tacka do gotowania na parze – jeśli oczywiście dany model ma wbudowaną stosowną funkcję.

Urządzenie do gotowania ryżu działa w sposób intuicyjny, a wręcz banalnie prosty. Wystarczy napełnić zbiornik na wodę do odpowiedniego poziomu (według instrukcji), nabrać ryż miarką i opłukać go pod bieżącą wodą, a następnie wsypać do misy. I to wszystko. Po wciśnięciu przycisku start, cały proces gotowania odbędzie się automatycznie.

Urządzenie do gotowania ryżu - czy warto kupić
źródło: pinterest.com

Zalety korzystania z urządzenia do gotowania ryżu

Po pierwsze, to znaczące ułatwienie. Nie trzeba martwić się mieszaniem czy zaglądaniem do wnętrza garnka, by upewnić się, że nic się nie przypala. Po drugie, maszynka jest dostosowana do różnych rodzajów ryżu – białego, brązowego, jaśminowego czy do sushi. Dodatkowo pozwala również na ugotowanie kaszy. Jeśli chodzi o to, ile wody jest potrzebne do danego produktu, zazwyczaj dokładne wyjaśnienie znajduje się w instrukcji obsługi, na klapie sprzętu lub można je znaleźć w internecie. Wskazania mogą różnić się w zależności od modelu.

Dodatkowe zalety używania urządzenia do gotowania ryżu:

  • Niweluje konieczność zakupu ryżu w woreczkach, dzięki czemu zmniejsza się produkcja śmieci,
  • Po zakończonym procesie gotowania, sprzęt samoczynnie przełączy się w tryb podtrzymywania temperatury – wnętrze nie ostygnie,
  • Produkty nie przywierają do dna misy,
  • W trakcie czekania można zająć się zupełnie innymi zadaniami,
  • Ryż zawsze będzie idealnie ugotowany – nie za twardy i nie za miękki.

Co więcej, do gotowania można użyć ulubionych przypraw, by już podczas podgrzewania ryż zdążył przejść ich smakiem i zapachem. Czyszczenie również nie należy do trudnych, wystarczy umyć misę oraz zbiornik na wodę, a obudowę od czasu do czasu przetrzeć ściereczką z mikrofibry.

Urządzenie do gotowania ryżu - czy warto kupić
źródło: pinterest.com

Czy warto?

To zależy. Trzeba bowiem pamiętać, że jest to urządzenie o stosunkowo niskiej ilości dodatkowych opcji i jeśli gotuje się ryż rzadko, to taki zakup może być nieopłacalny. Na rynku naleźć można bardziej skomplikowane sprzęty, takie jak multicookery, które – oprócz opisywanych wyżej rozwiązań – oferują użytkownikowi szereg dodatkowych możliwości.

Urządzenie do gotowania ryżu nie jest jednak szczególnie drogie (w podstawowej wersji), dlatego z pewnością sprawdzi się u wszystkich osób, które cenią sobie:

  • Wygodne oraz szybkie przyrządzanie posiłków,
  • Rozwiązania ekologiczne i przyjazne dla środowiska,
  • Zdrowe odżywianie,
  • Sprzęty intuicyjne i łatwe w obsłudze.

Aktualnie najpopularniejsze na rynku modele to: Russell Hobbs 19750-56 (ok. 129 zł) i Sencor SRM 0600WH (ok. 55 zł). Podczas dokonywania wyboru warto zwrócić uwagę na pojemność misy, długość przewodu, a także dodatkowe akcesoria.

Urządzenie do gotowania ryżu - czy warto kupić
źródło: amazon.com

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Najciekawsze artykuły