Termosonda do piekarnika – jak korzystać?

aleksandra | 23 kwietnia 2019

Współczesne piekarniki wyposażane są w coraz to nowsze funkcje, zaczynając od pary wodnej, przez termoobieg, aż po termosondę. Przy tym ostatnim wariancie zatrzymamy się dzisiaj na dłużej. Warto bowiem wiedzieć, na czym polega ten nowoczesny sposób kontroli przygotowywanych potraw. Jak działa termosonda do piekarnika? Spieszymy z odpowiedzią.

Działanie termosondy

Urządzenie to funkcjonuje na zasadzie termometru. Do jego zadań należy sprawdzanie, do jakiego stopnia zostało już podgrzane danie, aby wiedzieć, w którym momencie można bezpiecznie zakończyć proces pieczenia. Jakie są zalety korzystania z takiego rozwiązania?

  • Potrawa nie zostanie przypalona, niedopieczona bądź wysuszona,
  • Ze względu na bieżące monitorowanie temperatury, piekarnik można wyłączyć wcześniej, co pozwala na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej,
  • Ułatwia przygotowywanie dań, które łatwo jest zepsuć (np. ze względu na to, że powinny pozostać odpowiednio soczyste).

Samo użytkowanie termosondy jest bardzo proste oraz intuicyjne. Wystarczy wbić końcówkę miernika w potrawę, a następnie odczytać wartość temperatury na ekranie (w zależności od rodzaju urządzenia, może się ona pojawiać bezpośrednio na nim, na piekarniku lub na dodatkowym panelu – przeczytasz o tym w dalszej części artykułu).

Termosonda do piekarnika – jak korzystać
źródło: youtube.pl

Termosonda do piekarnika – rodzaje

Jeśli chodzi o sam wygląd oraz działanie termosondy, można wyróżnić trzy warianty tego praktycznego urządzenia. Pomimo że w teorii nie różnią się one zbyt wiele, ponieważ wciąż spełniają swoją podstawową funkcję, czyli kontrolę temperatury, to największa rozbieżność wynika z komfortu użytkowania. Dlaczego?

  • Najwygodniejsza i najprostsza w użyciu jest termosonda zintegrowana z piekarnikiem. To przewód ze specjalną końcówką, w której znajduje się miernik. Urządzenie posiada wbudowany system, mający za zadanie na bieżąco sczytywać stan potrawy, a następnie automatycznie dostosowywać długość pieczenia. Dzięki temu nie trzeba się martwić o wyłączenie piekarnika w odpowiednim momencie, gdyż stanie się to samoistnie. Jest to bardzo wygodny sposób, bo danie pozostaje soczyste i znika strach przed przypaleniem, a wszystko to bez żmudnego przesiadywania przed kuchenką,
Termosonda do piekarnika – jak korzystać
źródło: youtube.pl
  • Jeśli piekarnik nie posiada wbudowanej termosondy, to można ją również zakupić osobno. Zazwyczaj jest to niewielkie, bezprzewodowe urządzenie ze stacją, na której ustawia się rodzaj potrawy, wybraną temperaturę i czas. Nie jest to tak wygodne, jak w przypadku zintegrowanej termosondy, ponieważ piekarnik nie wyłączy się automatycznie, ale mimo wszystko stanowi tani (ok. 100 zł) odpowiednik, który pozwala monitorować temperaturę wewnątrz potrawy,
  • Termosondą czasami nazywa się również zwykły termometr kuchenny, który wsuwa się w potrawę w trakcie jej pieczenia. Stanowi to jednak rozwiązanie chwilowe, ponieważ nie można zostawić go w środku na dłużej, a jedynie jednorazowo kontrolować ciepło.
Termosonda do piekarnika – jak korzystać
źródło: allegro.pl

Czy warto kupić termosondę?

Nie da się ukryć, że pierwszy z opisywanych przez nas rodzajów termosond, czyli ten zintegrowany z piekarnikiem, jest naprawdę ciekawy i użyteczny. Jego działanie nie wymaga skomplikowanego ustawiania, ponieważ wystarczy jedynie wybrać program zgodnie z zaleceniami producenta (wszystkie informacje znajdują się w instrukcji obsługi), a następnie wbić szpikulec w potrawę i już, gotowe. Pomaga to nie tylko w zaoszczędzeniu energii, ale i w przygotowywaniu potraw, gdyż nie każdy posiada wrodzony talent do pieczenia. Termosondę najczęściej wykorzystuje się do mięsa i ciast, ale można oczywiście dostosowywać jej działanie do własnych potrzeb.

Piekarniki z wbudowaną termosondą są nowoczesne i posiadają przy okazji wiele innych funkcji (np. PlusSteam, samoczyszczenie), a więc ich cena jest stosunkowo wyższa, ale wynika to z oferowanych możliwości. Oto kilka przykładów urządzeń, na które warto zwrócić uwagę:

  1. Electrolux EOB3311AOX – termosonda, wentylator UltraFanPlus, turbogrill – ok. 900 zł,
  2. AEG BP731462PM – termosonda, 20 programów automatycznych, szybkie nagrzewanie – ok. 1400 zł,
  3. Bosch HBA5577S0 – termosonda, termoobieg 3D, EcoClean Direct – ok. 1900 zł.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 5

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
kryspin Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
kryspin
Gość
kryspin

Mamy w domu ten piekarnik z pkt. 1. Jak za sprzęt z termosondą cena jest świetna, zresztą widać to w porównaniu z kolejnymi modelami z listy. A sama sonda naprawdę mega wygoda.