Naprawiaj, nie wyrzucaj!
Dołącz do #RepairChallenge

Szuflada grzewcza w kuchni – jak jej używać?

Ergonomia w kuchni - proste zasady3

Urządzając kuchnię od podstaw w dzisiejszych czasach, zawracamy uwagę na wiele ciekawych, praktycznych i designerskich rozwiązań. Zazwyczaj zaczynamy od planowania kuchni pod wymiar – wówczas wszystkie sprzęty, funkcjonalne szafki i elementy dekoracyjne rozmieszczamy w pomieszczeniu wedle własnych upodobań. Często do zabudowy włączamy lodówkę, zmywarkę, piekarnik a nawet kuchenkę mikrofalową. Decydujemy się także na okap, który obecnie może mieć bardzo nowatorski wygląd. A czy wiesz, że szuflada grzewcza też coraz częściej gości w naszych kuchniach? Opowiem Ci czym ona jest i na czym polega jej zastosowanie.

Do czego służy szuflada grzewcza?


Jak sama nazwa wskazuje jest to element wyposażenia kuchni, który ma za zadanie pomieścić, coś co chcielibyśmy pogrzać. Jednak nie do końca jest drugim piekarnikiem w kuchni.  Na pierwszy rzut oka jest to typowa szuflada, która możesz wysuwać. I jest przeznaczona do zabudowy. Możesz zamontować ją w dowolnym miejscu, ale najczęściej znajduje się pod piekarnikiem, blatem lub ekspresem. Wyróżniamy dwa rodzaje szuflad:

  • do podgrzewania naczyń – utrzymanie ciepłej temperatury szklanek czy talerzy.
  • do obróbki jedzenia – ten rodzaj szuflady oprócz podgrzewania naczyń, świetnie poradzi sobie z rozmrażaniem czy podgrzewaniem potraw.
Szuflada grzewcza z funkcją obróbki termicznej

Którą wybrać?


To oczywiście zależy od osobistych preferencji każdego użytkownika. Jednak jest kilka podstawowych czynników, na które trzeba zwrócić uwagę  podczas wyboru.

  • pojemność:  podawana przez producentów jest określeniem ilościom kompletów naczyń, które zmieszczą się w danym modelu szuflady.  Najczęściej jest to sześć lub dwanaście kompletów. Oczywiście pojemność można też sprawdzić po wymiarach;
  • moc: nie da się ukryć, że szuflada grzejna, która działa na prąd, pobiera go naprawdę dużo. Zatem, zanim zdecydujesz się na zakup, porównaj  interesujące Cię modele pod względem mocy i poboru energii. Ma to realne przełożenie na Twoje rachunki za prąd;
  • regulacja i osiągana wysokość temperatury: to ważne zwłaszcza przy tych szufladach, które mają także możliwość obróbki potraw. Posiadają zazwyczaj większy zakres mocy , czyli możesz ustawić wyższą temperaturę. Mają też kilka regulację stopniową, na przykład na pierwszych stopniach podgrzewasz filiżanki, na kolejnych talerze, a na najwyższych potrawy;
  • system grzania: możemy wybrać albo płytę ze szkła ceramicznego, albo nawiew gorącego powietrza. Lepszymi opiniami cieszy się opcja druga, ponieważ swoim działaniem przypomina trochę termo obieg w piekarniku, czyli rozprowadza ciepłe powietrze, po wnętrzu.
Szuflada grzewcza w zabudowie kuchennej
kitchenaid.pl

Czy warto?


Szuflada grzejna, to w myśleniu wielu osób nadal kaprys. Jednak trzeba jej przyznać, że bywa pomocna i naprawdę praktyczna.  Decyzję o tym, czy warto ją zakupić oczywiście powinien podjąć każdy z nas samodzielnie. Ja uważam, że to jest zbędny wydatek, tym bardziej, że do najtańszych taki zakup nie należy. Zakres cen waha się od 1000 zł do nawet kilku tysięcy. Jednak są osoby, które się zdecydowały i nie żałują, ponieważ często korzystają z tego udogodnienia.

Piekarniki do zabudowy – ranking najlepszych.

A czy Wy macie szufladę grzeją w swoich kuchniach? Koniecznie dajcie znać, co o niej sądzicie!

Oceń post:
avatar
  Subscribe  
Powiadom o