Szuflada do pakowania próżniowego – jak działa?

aleksandra | 28 lipca 2020

Pakowanie próżniowe to bardzo popularny temat w ostatnich latach. Głównie ze względu na fakt, że pomaga zachować świeżość jedzenia na dłużej i ułatwia jego transport, ale ma także wiele innych zalet, jak chociażby przyspieszanie procesu marynowania. Jakiś czas temu firma Electrolux postanowiła stworzyć odpowiednik tradycyjnych FoodSaverów, którym jest szuflada do pakowania próżniowego. Jak działa? Już wyjaśniamy!

Praktyczna zabudowa w kuchni

Największa różnica pomiędzy tradycyjnymi urządzeniami do pakowania próżniowego a rozwiązaniem Electrolux jest taka, że szufladę zabudowuje się w kuchni. Staje się więc ona nieodłącznym elementem wyposażenia, a nie jedynie dodatkowym gadżetem, który można od czasu do czasu wyjąć z szafki. Kilka miesięcy temu wspominaliśmy na łamach naszego portalu o szufladach grzewczych, które służą do podtrzymywania temperatury potraw albo podgrzewania naczyń. Jeżeli chodzi o design i obsługę – tutaj sprawa wygląda bardzo podobnie.

Urządzenie do pakowania montuje się pod piekarnikiem, dzięki czemu można je w każdej chwili wysunąć i sprawnie zapakować jedzenie. Szuflada wygląda jak część zabudowy, wobec czego nie zaburza estetyki pomieszczenia. Trzeba jednak pamiętać, by montaż takiego rozwiązania zaplanować już na etapie kupowania mebli i pozostałych sprzętów AGD, gdyż w innym przypadku może być ciężko je osadzić. Obecnie Electrolux oferuje trzy modele szuflad: EVD14900OZ, KBV4X i KBV4T, z czego ta ostatnia została wyróżniona nagrodami iF Design Award 2020 oraz RedDot Award 2020.

Szuflada do pakowania próżniowego – jak działa
źródło: electrolux.pl

Jak to działa?

Szuflada do pakowania próżniowego jest bardzo prosta w użyciu. Składa się z kilku podstawowych elementów, między innymi: pokrywy, listwy zgrzewającej, dyszy do zasysania powietrza, komory na jedzenie, poduszki uszczelniającej oraz panelu sterowania. W zależności od konkretnego modelu obsługa urządzenia może się różnić, ale najczęściej użytkownik ma do wyboru: marynowanie/namaczanie i zgrzewanie, a do tego wskaźniki, związane z regulowaniem poziomu próżni oraz pozostałym czasem pakowania. Oczywiście niezbędny jest również specjalny worek.

Jak przebiega proces zgrzewania? Wbrew pozorom – nieskomplikowanie. Po wysunięciu szuflady i wybraniu odpowiednich ustawień, w komorze należy umieścić woreczek z żywotnością, wysunięty na co najmniej 2 cm poza listwę zgrzewającą. Dokładne ułożenie konkretnych produktów jest rozpisane w instrukcji obsługi. Po zamknięciu pokrywy i naciśnięciu przycisku start rozpocznie się proces odsysania powietrza.

Urządzenie może być wykorzystane do zapakowania:

  • Delikatnych artykułów spożywczych, np. sałaty, pomidorów, owoców, makaronu,
  • Zup, kremów, sosów oraz innych płynów,
  • Składników twardych, takich jak mięso, sery, surowe warzywa.

Opisywane szuflady dają również możliwość zamykania próżniowego jedzenia w szklanych słoikach. Wystarczy skorzystać ze specjalnego programu, działającego na najwyższym podciśnieniu. Pakowanie stanowi też podstawę gotowania metodą SousVide.

Szuflada do pakowania próżniowego – jak działa
źródło: electrolux.pl

Szuflada do pakowania próżniowego – zalety korzystania

No dobrze, ale po co tak właściwie korzystać z pakowania próżniowego? Powodów jest kilka. Po pierwsze, tak jak już wcześniej wspomnieliśmy, dzięki całkowitemu odessaniu powietrza jedzenie zachowuje świeżość na dłużej. Wolniej się psuje, więc nie trzeba go wyrzucać ani mrozić. Po drugie, korzystanie z woreczków gwarantuje zachowanie oryginalnej konsystencji składników oraz pełnej gamy wartości odżywczych. Kolejny plus to szybkie marynowanie.

Teraz czas na kilka słów o samym urządzeniu. Szuflada stanowi świetne rozwiązanie dla zapominalskich – ze względu na to, że jest umiejscowiona na wyciągnięcie ręki, wygodniej z niej korzystać. Nie trzeba pamiętać, by wyciągać z szafki inny sprzęt. Mogą być w niej używane różnego rodzaju woreczki, dostępne na rynku. Do tego szuflada dobrze wygląda i pasuje do urządzeń Electrolux, co nie zaburza designu kuchni. Wadą z pewnością jest wysoka cena, która w chwili obecnej wynosi nawet 7 tysięcy zł.

Na sam koniec kilka informacji technicznych na podstawie modelu Electrolux KBV4T:

  • Wymiary w zabudowie (wys. x szer. x gł.): 13,9 x 56 x 55 cm,
  • Pojemność: 8 litrów,
  • Napięcie: 220/240 V,
  • Waga: 35 kg,
  • Moc pompy próżniowej: 3 m3/h,
  • Maksymalna wielkość woreczka: 35 x 25 cm.
Szuflada do pakowania próżniowego – jak działa
źródło: electrolux.pl

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o