Święta w kuchni – pomysł na pierniki i ciasteczka!

patrycja | 29 listopada 2019

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zatem i świąteczne przygotowania ruszają pełną parą. Szum, gwar, harmider… To najtrafniejsze określenia czasu, który jest przed nami. To z jednej strony na pewno miłe , ale z drugiej bardzo intensywne kilka tygodni. Tym bardziej, że w domu również jest co robić. Na przykład w kuchni. Świąteczne pichcenie to nie tylko mięsa i sałatki, ale także słodkości. Cześć z nich możesz przygotować dużo wcześniej. Jak zatem zorganizować święta w kuchni?

Pierniki

Nie od dziś wiadomo, że gotowe pierniki są dużo smaczniejsze, kiedy poleżą trochę w suchym i ciepłym miejscu. Zatem pomyśl o ich przygotowaniu już na początku grudnia, a upieczone gotowe ciasteczka schowaj do pudełka. Przed świętami wystarczy je tylko ozdobić. Święta w kuchni mogą być przecież organizowane na słodko!

A czy masz swój ulubiony przepis na pierniki? Jeśli jeszcze nie, to polecam Ci mój, który stosuję co roku i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł (przepis pochodzi z „Kuchni Lidla”).

Składniki:

  • 250 g miodu
  • 250 g cukru brązowego
  • 100 g masła
  • 600 g mąki typu 405
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 2 jaja, rozmiar L
  • 5 g sody
  • 10 g kakao

Rozpuść miód i masło. W dużej misce wymieszaj sypkie, suche składniki (mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier). Następnie dodaj roztopiony miód i masło. Potem wszystko zagnieć i odstaw do lodówki na 2 dni. Po tym czasie wyciągnij ciasto i wycinaj przy pomocy foremek różnokształtne ciasteczka. Piecz w piekarniku 8-10 min w temperaturze 180°C.

A czy Ty lubisz pierniki?

Święta w kuchni dzięki kruchym ciasteczkom!

Nie każdy lubi specyficzny smak piernika. Dlatego dla tych bardziej wybrednych mam asa w rękawie – kruche ciasteczka! Podam Ci podstawowy przepis, ale pamiętaj, że możesz modyfikować go według własnych upodobań. Dodaj na przykład ulubione bakalie, albo kawałki czekolady. Wszystko zależy od tego, co lubisz!

Składniki:

  • 300 g maki
  • 200g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 2 szt. żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli

Na stolnicy wymieszaj mąkę z solą i cukrem pudrem. Dodaj masło (pocięte w plastry) i żółtka wraz ze śmietaną. Wyrób wszystko na jednolitą masę. Wyrobione ciasto wstaw do lodówki na min. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnij ciasto i je rozwałkuj. Formuj ciasteczka w różnych kształtach. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15 minut.

Święta w kuchni - pomysł na pierniki i ciasteczka!

Jest pysznie!

Pamiętaj, że przygotowywanie świąt w kuchni to nie tylko pośpiech, chaos i stres. Często sami narzucamy sobie takie tempo. Chcemy zrobić wszystko samodzielnie, przygotować piękną wigilię dla całej rodziny. Nie bój się prosić o pomoc najbliższych. W końcu to Wasze wspólne święta, więc razem powinniście je przygotować. Każdy powinien mieć w tym swój udział.

Podsumowując, pieczenie ciasteczek może być świetnym sposobem na spędzenie kreatywnego czasu w kuchni z dzieckiem. Dlatego, ja mojego Synka zawsze chętnie włączam do przygotowywania ciastek, Mamy już swoje rytuały i ulubione przepisy. A ciastka, które mój dwulatek nieporadnie lepi w rączkach są najpyszniejsze i zawsze znikają w mgnieniu oka. Są po prostu wyjątkowe, bo przygotowywane z zaangażowaniem.

Święta w kuchni - pomysł na pierniki i ciasteczka!

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 6

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Najciekawsze artykuły