Majówka zbliża się do nas wielkimi krokami, a wraz z nią nadchodzi sezon na grilla. Ten sposób spędzania wolnego czasu od lat cieszy się ogromną popularnością, ale jednocześnie przysparza sporych problemów. W gąszczu nowości łatwo się zgubić, a mnogość nowoczesnych rozwiązań może wydawać się przytłaczająca. Zastanawiasz się, jakiego grilla wybrać? Czym wyczyścić ruszt? Jak przygotować miejsce pod imprezę? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w naszym artykule!
Tchnij w swojego grilla nowe życie
Zarówno murowane, jak i przenośne grille, da się odświeżyć tak, by wyglądały jak nowe! W tym celu pozbądź się starego popiołu, a następnie umyj pojemnik na węgiel ciepłą wodą z mydłem lub płynem do mycia naczyń.
Ruszt, do którego poprzyklejały się resztki jedzenia, wyszoruj szczotką z twardym włosiem ze stali nierdzewnej. Do usunięcia czarnych osadów polecamy użyć specjalistycznych preparatów, np. Top Grill Tenzi. Dzięki temu w szybki i łatwy sposób przywrócisz kratkom ich zapomniany blask.
Pomyśl nad czymś nowym
Jeśli jednak Twój stary grill nie nadaje się na kolejny sezon, przed zakupem nowego warto zapoznać się z dostępnym w sklepach asortymentem. Obecnie istnieje tak szeroka gama modeli do wyboru, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Najpopularniejszym rozwiązaniem jest oczywiście tradycyjny, trójnożny grill przenośny. Jego sława wynika głównie z niskiej ceny oraz kompaktowych rozmiarów. Nadaje się do przewożenia samochodem, a także łatwo schować go w garażu lub altance. Aktualnie w sklepach znaleźć można tanie, klasyczne modele z blachy oraz droższe, bardziej wytrzymałe wersje żeliwne.
Na spontaniczne wyjazdy najlepiej nadaje się grill jednorazowy, dostępny w marketach i sklepach typu Castorama. Jest mały, poręczny, a w zestawie najczęściej posiada przygotowany wcześniej ruszt, węgiel drzewny oraz podpałkę. Nic, tylko wyciągać jedzenie!
Osoby, które dużo grillują a także mają ku temu warunki, powinny zastanowić się nad zainwestowaniem w stacjonarny grill murowany. Jest to świetne, a zarazem ekonomiczne i odporne na warunki pogodowe rozwiązanie, dające możliwość dopasowania rozmiaru oraz kształtu budowli pod swoje własne potrzeby.
Zadbaj o miejsce na grillowanie
W teorii grilla przenośnego można postawić wszędzie. Nadaje się plaża, trawnik, podwórko… Pamiętaj jednak, że najlepiej umieścić go na betonie lub kostce brukowej – wtedy na pewno się nie przewróci, a do jedzenia nie przedostanie się piasek. Co jednak w przypadku, gdy miejsce na imprezę jest brudne lub pod zbiornikiem na węgiel utworzyła się brzydka, czarna plama? Zawsze miej pod ręką zmiotkę i mopa, a ponad to polecamy koncentrat do czyszczenia kostki brukowej oraz środek do usuwania pleśni, grzybów i mchów marki Tenzi.
Lato to idealny czas na grillowanie, warto więc wykorzystać go jak najlepiej! Należy jednak pamiętać, by po każdym użyciu dobrze wyczyścić ruszt oraz opróżnić zbiornik na popiół – dzięki temu grill posłuży dłużej, a posiłki będą o wiele bardziej aromatyczne. Smacznego!