Naprawiaj, nie wyrzucaj!
Dołącz do #RepairChallenge

Pleśń w dolnej szufladzie w lodówce

Pleśń w dolnej szufladzie w lodówce

Nieraz zaskoczyła Cię pleśń w dolnej szufladzie w lodówce. Oj ja mam taka lodówkę Amici bez no frost, co często mi się zdarza. Teoretycznie najniższa szuflada w chłodziarce przeznaczona jest do przechowywania warzyw, ewentualnie owoców. Jeżeli posiadasz lodówkę bez regulacji wilgotności lub specjalnych systemów wentylacyjnych to nic dobrego z tego nie wyjdzie. Dlaczego? Czytaj poniżej.

Dlaczego mam pleśń w dolnej szufladzie w lodówce?

Pleśń nie pojawia się na balkonikach albo na górnej półce, tylko zawsze na dole. Czy to jakieś fatum? Nie. W zasadzie po wnikliwej obserwacji ma to swoje uzasadnienie. Dolna półka w lodówce posiada najniższą temperaturę, co jest zrozumiałe, ponieważ ciepłe powietrze jest lżejsze i unosi się do góry. Jeżeli trzymamy tam warzywa np. marchew, buraki to po pewnym czasie pojawiają się kropelki wody. Osadza się ona w ściankach, pokrywa dosyć obficie warzywa, a stąd już krótka droga do powstania pleśni.

Skąd ta woda?

Warzywa i owoce w głównej mierze składają się z wody i jest to naturalny proces rosy. Ustawienia odgórne termostatu nie mają na to wpływu, ponieważ w dolnej komorze panują zupełnie inne warunki niż w pozostałej części lodówki. Stąd niektórzy producenci lodówek oferują komory świeżości z możliwością regulacji wilgotności powietrza. Pozwala to na sterowanie mikroklimatem w zależności od przechowywanych produktów, niezależnie od pozostałej części chłodziarki. Na pewno pleśń w dolnej szufladzie by nam nie groziła i częste mycie pojemnika. A tak to człowiek zmuszony jest do regularnego sprawdzania produktów w komorze, a najlepiej to szybko je zużywać, aby nie zepsuły się.

Czy jest opcja wymiany szuflady?

Niestety uniwersalnych szuflad nie ma w sprzedaży do lodówek (poza drucianą na butelki). Każdy element dopasowany jest do konkretnego modelu lodówki. Problem z pleśnią może wracać, ale jest kilka czynności, które warto wprowadzić do codziennej pielęgnacji. Przede wszystkim zostawiać lekko uchyloną dolną szufladę oraz stosować maty pochłaniające wilgoć. Ewentualnie domowy sposób włożyć zwykłą gąbkę do środka komory. Na pewno pomoże to zachować świeżość warzyw i owoców na dłużej.

Oceń post:
avatar
  Subscribe  
Powiadom o