Okap kominowy do małej kuchni 2019-01-23

Okap kominowy do małej kuchni

Małe mieszkanie, kuchnia, w której trudno cokolwiek przyrządzić, meble brudne od tłuszczu. Znasz to? Jeśli tak, to zapewne zaliczasz się do grona osób, których kuchnia nie powala rozmiarem.
Nie ważne czy wybór ten uwarunkowany był oszczędnością, aktualną sytuacją na rynku mieszkań, czy innym czynnikiem. Mała kuchnia to szereg problemów. Są nimi ograniczenia wobec przeróżnych, a zarazem niezbędnych urządzeń wykorzystywanych podczas przyrządzania posiłków.

Idąc za ciosem, można powiedzieć, że mała kuchnia to również brak okapu. Urządzenie służy do pochłaniania oparów i tłuszczu, często nie mieści się w okrojonym metrażu kuchennym, co powoduje kilka problemów. Są nimi: zaparowane okna, aromat jedzenia roznosi się po całym mieszkaniu, tłuszcz osiada wszędzie tam, gdzie nie powinien.
Jednak mała kuchnia nie musi oznaczać, braku okapu. Dziś na rynku spotkać można mnogą ofertę okapów dedykowanych do małych pomieszczeń. Niby problem rozwiązany, jednak jak wybrać okap, który przy tak małych rozmiarach zaoferuje nam wydajną pracę?

Wybór okapu musi uwzględniać:

Dopasowanie rozmiaru do wielkości płyty grzewczej

To podstawa. Rozmiar okapu powinien być nieco większy od płyty. Jeżeli szerokość kuchenki czy płyty indukcyjnej wynosi ok. 50 cm. Wybierz okap, którego szerokość nie przekracza 60 cm. To szczególnie ważne wobec wydajnej pracy urządzenia.

Dopasowanie formatu okapu do metrażu pomieszczenia

W zależności od wielkości kuchni i jej zabudowy, warto zastanowić się nad wyborem okapu uchylnego lub podszafkowego. Wybierając model kominowy, możemy swoiście „strzelić sobie w kolano”. Dlaczego? Dlatego, że rozmiar kuchni niekiedy mocno utrudnia montaż urządzenia.
Rozsądnym i zalecanym rozwiązaniem będzie zakup okapu podszafkowego, którego rozmiar łatwo można dopasować do mebli w pokoju kuchennym. Jeśli jednak ten format nam nie pasuje, warto rzucić okiem na okapy przeznaczone do zabudowy. Niemniej jednak oba rozwiązania charakteryzują się praktycznym wydźwiękiem. Zajmują minimalną ilość przestrzeni, a zarazem wykazują wysoką skuteczność wobec pozbywania się oparów, zapachów i tłuszczu powstającego podczas gotowania.

Okapy polecane przez użytkowników:

Niezależnie od rodzaju okapu w małej kuchni, liczy się rozmiar. Pomimo że okapy podszafkowe, szafkowe i do zabudowy zostają teoretycznie ukryte w meblu, wciąż zajmują trochę powierzchni. Dziś problem ten rozwiązać mogą okapy teleskopowe, które również zaliczyć można do podszafkowych. Innowacyjność tego modelu przejawia się tym, iż zajmują rekordowo mało miejsca. Ich kompaktowa  konstrukcja, umożliwiła połączenie maksymalnej wydajności (niezależnie od rozmiarów płyty grzewczej) z bardzo sprytnym systemem teleskopowej budowy. Pozwala ona na „chowanie” okapu, co ogranicza zbędny metraż dużych urządzeń. Chcąc nabyć model, który pomimo niewielkich gabarytów odznaczać się będzie wydajnością, weź pod uwagę poniższe czynniki.

Cechy wydajnego okapu:

Filtr aluminiowy lub węglowy, wykonany z materiału odpornego na korozję – zapewni Ci wydajną pracę w perspektywie lat
• Kilka prędkości pochłaniacza/wyciągu – umożliwi wysoką wydajność, nawet podczas gotowania np. na święta
• Dodatkowe oświetlenie – lampy LED pozwolą Ci zaoszczędzić
• Klasa energetyczne powyżej C – oszczędność w czystej postaci.

Okap kominowy do małej kuchni
5 (100%) 1 vote
avatar
Katarzyna

Z zamiłowania urodzony majsterkowicz i "złota rączka" . Zamiast bawić się lalkami wolała młotek i wkrętak. Z czasem przerodziło się to w życiową pasję ,którą chętnie się dzieli. Lubi mięso. Obserwuje świat, który ją otacza. Ten wirtualny, jak i realny, gdzie zawsze znajdzie smakowite kąski (mięsa).

W celu poprawienia jakości usług korzystamy z plików cookies. Pozostając na stronie, wyrażasz zgodę na wykorzystanie tej technologii. Zgadzam się x