Okap do małej kuchni

katarzyna | 23 stycznia 2019

Małe mieszkanie, kuchnia, w której trudno cokolwiek przyrządzić, meble brudne od tłuszczu. Znasz to? Jeśli tak, to zapewne zaliczasz się do grona osób, których kuchnia nie powala rozmiarem.
Nie ważne czy wybór lokum uwarunkowany był budżetem, aktualną sytuacją na rynku mieszkań, czy innym czynnikiem. Mała kuchnia to zawsze szereg problemów, jak i wyzwanie dla dekoratorów. Najczęściej ograniczenia wynikają z przeróżnych, a zarazem niezbędnych urządzeń wykorzystywanych podczas przyrządzania posiłków.

Największe problemy jednak nie wynikają z małej kuchni, ale z braku okapu. Zaparowane okna, aromat przyrządzanego jedzenia roznosi się po całym mieszkaniu, tłuszcz osiada wszędzie tam, gdzie nie powinien – to jedne z wielu problemów, gdy nie mamy odpowiedniej wentylacji w kuchni.

Idąc za ciosem, można powiedzieć, że mała kuchnia to również brak okapu. Jednak wcale nie musi być bez okapu. Dziś na rynku spotkać można szeroką ofertę okapów do małych kuchni. Niby problem rozwiązany, jednak jak wybrać okap, który przy tak małych rozmiarach zaoferuje nam wydajną pracę?

zobacz jak wyglada okap kominowy do malej kuchni

Wybór okapu musi uwzględniać:

Dopasowanie rozmiaru okapu do wielkości płyty grzewczej w kuchni

To podstawa. Rozmiar okapu powinien być nieco większy od płyty. Jeżeli szerokość kuchenki czy płyty indukcyjnej wynosi ok. 50 cm. Wybierz okap, którego szerokość nie przekracza 60 cm. To szczególnie ważne wobec wydajnej pracy urządzenia.

Format okapu do metrażu kuchni

W zależności od wielkości kuchni i jej zabudowy, warto zastanowić się nad wyborem okapu uchylnego lub podszafkowego. Wybierając okap kominowy, możemy swoiście „strzelić sobie w kolano”. Dlaczego? Dlatego, że rozmiar kuchni niekiedy mocno utrudnia montaż urządzenia.
Rozsądnym i zalecanym rozwiązaniem będzie zakup okapu podszafkowego, którego rozmiar łatwo można dopasować do mebli.

Jeśli jednak ten format nam nie pasuje, warto zwrócić uwagę na okapy przeznaczone do zabudowy. Niemniej jednak oba rozwiązania charakteryzują się praktycznym wydźwiękiem. Zajmują minimalną ilość przestrzeni, a zarazem wykazują wysoką skuteczność wobec pozbywania się oparów, zapachów i tłuszczu powstającego podczas gotowania.

zobacz jak wygladaja filtry w okapie kominowym

Jaki okap polecają internauci?

W małej kuchni, liczy się rozmiar. Pomimo że okapy podszafkowe, szafkowe i do zabudowy zostają teoretycznie ukryte w meblu, wciąż zajmują trochę powierzchni. Dziś problem ten rozwiązać mogą okapy teleskopowe, które również zaliczyć można do podszafkowych. Innowacyjność tego modelu przejawia się tym, iż zajmują rekordowo mało miejsca. Ich kompaktowa  konstrukcja, umożliwiła połączenie maksymalnej wydajności (niezależnie od rozmiarów płyty grzewczej) z bardzo sprytnym systemem budowy. Pozwala ona na „chowanie” okapu, co ogranicza zbędny metraż dużych urządzeń. Chcąc nabyć model, który pomimo niewielkich gabarytów odznaczać się będzie wydajnością, weź pod uwagę poniższe czynniki.

Cechy wydajnego okapu w kuchni:

• aktywna filtracja zużytego powietrza, dzięki filtrowi aluminiowemu oraz węglowemu

• kilka prędkości pochłaniacza/wyciągu – umożliwi wysoką wydajność, nawet podczas wzmożonego gotowania np. w święta
• dodatkowe oświetlenie – lampy LED pozwolą Ci zaoszczędzić nieco energii elektrycznej, ale nie używaj ich jako podstawowego oświetlenia w kuchni
• klasa energetyczne powyżej C – oszczędność w czystej postaci.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o