Naprawiaj, nie wyrzucaj!
Dołącz do #RepairChallenge

Młynek w ekspresie do kawy pracuje zbyt krótko

Młynek w ekspresie do kawy pracuje zbyt krótko

Ekspres do kawy to niewątpliwie jedno z najbardziej pożądanych urządzeń w każdym domu. Sprawia, że dzień jest po prostu lepszy. Bo nic nie smakuje rano tak dobrze, jak świeżo zaparzona, ulubiona kawa. I bez względu na to czy pijesz mocną czarną, czy dużą latte, to dobrze jeśli jest ona perfekcyjnie przygotowana. Jednak czasem zdarza się tak, że coś w naszym ekspresie zaczyna szwankować. Jednym z częściej występujących problemów jest młynek, który pracuje zbyt krótko. Jakie mogą być tego przyczyny i jak sobie z tym poradzić?

Odpowiednie czyszczenie

Niezwykle ważne w każdym urządzeniu, a więc tak samo w ekspresie do kawy, jest odpowiednie i regularne czyszczenie. Jeśli będziemy o tym zapominać, wówczas poszczególne części będą się zapychały. Zaschnięte resztki mleka w układzie mlecznym, czy fusy po kawie w zaparzaczu spowodują niedrożność i to, że młynek szybciej ulegnie awarii. Dlatego też warto pamiętać o odkamienianiu sprzętu i ogólnej konserwacji zgodnej z instrukcją obsługi. Zapewnia to zdecydowanie dłuższą przydatność sprzętu w lepszej kondycji.

Kalibracja młynka

Każdy ekspres do kawy posiada w instrukcji obsługi informacje na temat kalibracji, czyli odpowiedniego ustawienia się młynka. Zasada jest taka, że ekspres musi przyrządzić określoną ilość kaw, by cały mechanizm działał sprawnie. Jeśli więc mamy do czynienia z nowym młynkiem, musimy wziąć pod uwagę czas na przystosowanie się do urządzenia.

Dobrze dopasowana kawa

Ważną kwestią w prawidłowym działaniu urządzenia jest też odpowiednio dobrana kawa. Warto poczytać o tym, jaką kawę powinniśmy wybrać do konkretnego rodzaju sprzętu. Na rynku jest wiele różnych rodzajów, jest więc w czym wybierać. Dobrze dobrana do ekspresu kawa, sprawi, że proces jej parzenia uwydatni jej walory smakowe, a nie ich pozbawi.

Pamiętajmy jednak, że podstawą jest odpowiednia higiena urządzenia. Jeśli nie będziemy regularnie czyścić ekspresu, nie tylko szybciej się on zepsuje, ale także jakość kawy będzie bardzo słaba. Kawa to dość niewdzięczny dla ekspresu materiał. Nie tylko jest w swojej konsystencji smolista, więc po wyschnięciu jej resztki zapychają poszczególne elementy, ale także pleśnieje, zatem jeśli nie oczyścimy dokładnie układu zaparzającego, otrzymamy niedobrą w smaku kawę. Nie wspominając już o kwestiach zdrowotnych. Ważne jest więc nie tylko automatyczne odkamienianie ekspresu. Trzeba tez raz na jakiś czas ręcznie przemyć takie elementy, jak zaparzacz, sitka czy wężyki.

Oceń post:
avatar
  Subscribe  
Powiadom o