Termoobieg w piekarniku – kiedy używać?

anna | 25 lutego 2019

Piekarnik to urządzenie proste w obsłudze – wystarczy jedynie wybrać sposób pieczenia oraz dobrać odpowiednią temperaturę. W ostatnim czasie dużą popularność zyskuje termoobieg w piekarniku i to właśnie im postaramy się dzisiaj nieco bliżej przyjrzeć. Sprawdź poniżej!

Kiedy korzystać z termoobiegu?

Zasada działania tego sposobu pieczenia jest bardzo prosta. Polega ona na równomiernym rozproszeniu ciepłego powietrza za pomocą wentylatora umieszczonego w tylnej części urządzenia. Dzięki tej funkcji wyjęte potrawy są jednolicie upieczone oraz soczystsze w środku niż w przypadku klasycznego pieczenia.  Na rynku AGD dostępny jest też podwójny termoobieg w piekarniku (DualCook), które pozwalają na pieczenie kilku potraw na różnych poziomach. Dzięki temu udogodnieniu oszczędzamy energię oraz czas, który musielibyśmy poświęcić piekąc je po kolei. Dla początkujących użytkowników może być wyzwaniem. Często zdarza się, że wypieki  wychodzą zbyt wysuszone lub nawet przypalone. Przyczyną jest ustawienie zbyt wysokiej temperatury oraz za długiego czasu pieczenia. Wprawione gospodynie domowe zalecają wówczas zmniejszenie temperatury o 10 do 20 stopni od tej podanej w przepisie (o ile dotyczy on piekarnika tradycyjnego).

Do czego służy termoobieg w kuchence

Termoobieg idealnie sprawdza się do pieczenia potraw z przypieczonym wierzchem, takim jak lasagne, pizza, zapiekanki czy makarony. Doskonale nadaje się także do mięs, ryb, warzyw oraz do kruchych wypieków. Nie zaleca się natomiast do ciast drożdżowych, które pieczenie te może zbyt przesuszyć.

Termoobieg w piekarniku

Obecnie na rynku AGD jest szeroki wybór piekarników z termoobiegiem. Naszym ulubionym jest model Amica EB8552 Integra, który właśnie dzięki tej funkcji bardzo szybko się nagrzewa. Termoobieg w tym piekarniku sprawia, że  nie musimy się już martwić, że potrawy nie upieką się na czas lub będą niedopieczone w środku. Z nim bez problemu zdążymy przygotować pyszne dania na rodzinne obiady oraz imprezy.

Parametry piekarnika Amica EB8552 Integra

  • Równomiernie piecze wypieki oraz szybko sie nagrzewa – dzięki funkcji termoobiegu;
  • Ilość funkcji: 10;
  • Wyposażony w drabinki boczne do wsuwania i wysuwania blach oraz w prowadnice teleskopowe;
  • Wyposażony w chowane pokrętła
  • Posiada funkcję czyszczenia katalitycznego
  • Komora pokryta emalią łatwoczyszczącą Easy Clean
  • Posiada 3 szyby w drzwiach, co sprawia, ze nie nagrzewają sie one podczas pieczenia
  • Wymiary: wysokość 59,5cm, szerokość 59,5 cm, głębokość 57,5 cm
  • Pojemność piekarnika: 65l
  • Moc: 3,1kW
  • Grill: 2000W
  • Piekarnik posiada przepisy na drzwiach

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 3.1 / 5. Liczba głosów: 7

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o