Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?

patrycja | 30 kwietnia 2019

 

Baza porad North.pl - lifestyle 3

 

Zbliża się okres letni, a to oznacza wysokie temperatury nie tylko za oknem, ale i w domu. Z tego też powodu permanentnie przechowujemy w lodówce wszystko to, co wpadnie nam w ręce – warzywa, owoce, zioła, pieczywo… Nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego, że pewnych produktów nie należy przechowywać w lodówce. Mogą one wówczas tracić swoje właściwości albo szybciej się psuć, a tego przecież nie chcemy. Czy wiesz zatem, jakich grup żywności nie należy chłodzić w niskich temperaturach? Podpowiem.

Pieczywo

Chłód sprawia, że chleb i bułki szybciej czerstwieją. Z kolei jeśli umieścimy je szczelnie zapakowane w folii to mogą pleśnieć. Dlatego najlepszym i najbezpieczniejszym sposobem przechowywania pieczywa jest stary, dobrze znany chlebak.

Warzywa

  • pomidory: nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do tego, żeby ich nie przechowywać w lodówce. Oczywiście możesz tak robić, ale wtedy po wyjęciu będą twarde i takie „mączne” tuż pod skróką. Dlatego jeśli lubisz dojrzałe, aromatyczne i miękkie pomidory, przechowuj je w temperaturze pokojowej, np. w koszyku na blacie;
  • ziemniaki: pod wpływem niskich temperatur zaczynają kiełkować. Pewnie zauważasz to nieraz, jeśli trzymasz ziemniaki na balkonie lub w piwnicy. Poza tym skrobia zawarta w ziemniakach, pod wpływem zmian nadaje im słodki posmak. Dlatego też najlepiej trzymać ziemniaki w suchym i ciemnym pomieszczeniu;
  • czosnek: najlepszym sposobem na jego przechowywanie są warkocze czosnku zawieszone w kuchni. Czosnek lubi suchy klimat, bez chłodu i powiewu z lodówki. Tak przechowywany z pewnością na długo zachowa swój aromat i smak.

Owoce

Większości cytrusów a także bananów, jabłek czy awokado nie powinno się przechowywać w lodówce, bo wtedy tracą walory smakowe, a niektóre z nich nawet szybciej się psują. Zdecydowanie lepiej smakują, gdy są trzymane w temperaturze pokojowej w suchym miejscu.

Zioła

Wkładanie ich do szczelnych pojemników i pakowanie do lodówki to zły pomysł. Zioła, zwłaszcza takie jak bazylia, nie lubią chłodu, a po serwowaniu im zimnego klimatu zwyczajnie więdną. Dlatego jeśli kupujesz zioła, to najlepiej takie w doniczkach, które możesz pielęgnować na blacie kuchennym. Chyba, że mówimy o rozmarynie czy mięcie – te zioła śmiało możesz przechowywać w woreczku w chłodziarce.

Miód

To produkt przeznaczony wyłącznie do temperatury pokojowej. Najlepiej czuje się w szafce kuchennej i tak powinno zostać. Miód, który będziemy przechowywać w lodówce po prostu straci swoje właściwości i smak.

Kawa i herbata

Wbrew temu co wielokrotnie słyszałam, że kawa lubi chłodne miejsca w lodówce a nawet zamrażarce (!), muszę zaznaczyć jasno, że kawę przechowujemy w ciepłym i suchym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Ani kawie ani herbacie nie są potrzebne chłód i wilgoć lodówkowa.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KatarzynaJoanna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Joanna
Gość
Joanna

ziemniaki: pod wpływem niskich temperatur zaczynają kiełkować. Ktoś tu chyba nigdy na wsi nie był – przecież od zawsze ziemniaki trzymało się w piwnicach i komórkach. Solanina powstaje gdy ziemniaki kiełkują w ciepłym i wilgotnym środowisku. Ludzi chcecie potruć ?

Katarzyna
Admin

na pewno nie chcemy nikogo potruć. Dziękujemy za podzielenie się opinią.

Najciekawsze artykuły