Jak wygląda czyszczenie ekspresu do kawy?

katarzyna | 27 marca 2020

Dzięki automatycznym ekspresom kawa jest zawsze przygotowana z należną starannością. Dlatego warto dbać o ekspres do kawy, aby cieszyć się zawsze aromatycznym napojem. Producenci tych urządzeń proponują różne środki ochronne i czyszczące, w formie tabletek, płynów oraz proszków.

Po zakupie ekspresu do kawy powinno się dokładnie prześledzić dołączoną do niego instrukcję obsługi, ponieważ zawsze znajdziemy informacje o konserwacji urządzenia. Odpowiednia pielęgnacja przyczyni się do bezawaryjnego działania ekspresu oraz wspaniałego smaku i zapachu kawy przez długi czas.

W zależności od rodzaju ekspresu inaczej wygląda jego pielęgnacja. W dalszej części artykułu podpowiemy, jak pielęgnować ekspres przelewowy, ciśnieniowy, kolbowy oraz kawiarkę.

Jak wygląda czyszczenie ekspresu przelewowego?

Prosta budowa ekspresu przelewowego sprawia, że jego czyszczenie jest jeszcze prostsze. Przygotuj roztwór wody z odkamieniaczem, następnie wlej go do ekspresu i włącz ekspres tak, jakbyś chciał zaparzyć kawę. Po „zaparzeniu” odczekaj kilka minut, następnie wylej roztwór, opłukaj dzbanek i wlej do niego czystą wodę i ponownie przeprowadź proces „zaparzania”. Powtórz proces ponownie używając czystej wody, aby pozbyć się resztek preparatu. Jeżeli mieszkasz w rejonach, gdzie jest twarda woda – używaj destylowanej albo przefiltrowanej do parzenia kawy. Nie tylko wydłużysz żywotność urządzenia, ale także poprawisz smak kawy.

Jeżeli posiadasz filtr wielokrotnego użytku, to nie musisz go za każdym razem myć pod bieżącą wodą. W przypadku mycia dzbanka termicznego, nie powinno się tego robić w zmywarce. Myj pod bieżącą wodą zaraz po użyciu. Nigdy nie czyść go szczotką do naczyń, ponieważ mogą powstać drobne mikrouszkodzenia, które z biegiem czasu doprowadzą do pęknięcia naczynia. Natomiast dzbanki wykonane ze stali szczotkowanej można śmiało myć szczotką, nawet w środku.

Czyszczenie ekspresu ciśnieniowego

Zdecydowanie najwięcej roboty trzeba wykonać w automatycznym ekspresie ciśnieniowym. Mowa tutaj:

– o filtrach,

– zintegrowanym programie czyszczenia, płukania i odkamieniania,

– funkcji automatycznego płukania dyszy

– wymianie filtra zmiękczającego i redukującego ilość chloru w wodzie. 

Dodatkowe funkcje znacznie ułatwiają użytkownikom dbanie o ekspres na co dzień, co jest ogromną wygodą i zaletą tych urządzeń. Ekspres sam „poprosi” o odkamienienie, co zasygnalizuje zaświeceniem lampek kontrolnych lub wyświetleniem odpowiedniego komunikatu. Jeżeli tego nie zrobisz – urządzenie po pewnym czasie odmówi zrobienia kawy.

Pamiętaj o czyszczeniu obiegu mlecznego, ponieważ resztki mleka mogą zablokować system spieniania. Po każdym spienianiu mleka do kawy warto czyścić dyszę spieniacza przepłukując ją oraz przeczyścić kanał powietrzny za pomocą igły, co zapobiegnie zapchaniu się dyszy. Do zasadniczego czyszczenia ekspresu ciśnieniowego stosuj preparaty o bogatej formule, które nie tylko czyszczą wnętrze maszyny, ale również je konserwują. W pierwszej fazie oczyszczania tabletka oddziela tłuszcze i cząsteczki znajdujące się w bloku zaparzającym oraz sitku. Druga faza to aktywne pokrywanie filmem ochronnym podzespołów ekspresu.

Czyszczenie obiegu mlecznego w ekspresie do kawy

Zobacz, jak czyścić ekspres kolbowy

Ekspres kolbowy to świetna alternatywa dla ekspresów automatycznych i tańsze rozwiązanie. Kawa również jest pyszna tylko wcześnie musimy ją zmielić albo gotowca wsypać.

Do odkamieniania ekspresów kolbowych stosuje się dedykowane, najlepiej firmowe, tabletki lub płyny odkamieniające, na bazie których przygotowuje się roztwór. W zbiorniku na wodę rozrabia się w odpowiednich proporcjach środek odkamieniający, zgodnie z instrukcją. Następnie, podczas cyklu odkamieniania przepuszcza się przez dyszę i kolbę trochę przygotowanego wcześniej roztworu i wyłącza się ekspres. Po około 30 minutach, można włączyć go i pozwolić reszcie płynu spłynąć. W dalszej kolejności, po 20 minutach, napełnia się zbiornik na wodę i płucze ekspres, celem pozbycia się pozostałości po odkamieniaczu. Pamiętaj o regularnym opróżnianiu tacki ociekowej, ponieważ do niej skapują resztki kawy i woda. Z naszą instrukcją czyszczenie ekspresu do kawy wcale nie musi być trudne.

Czyszczenie kawiarki

Kawiarka znana od zarania dziejów i używana ze po dzień dzisiejszy. Ten dwuczęściowy czajniczek potrafi przyrządzić przepyszną małą czarną. Czyszczenie kawiarki musi być zatem również wyrafinowane. Nic bardziej mylnego.

Zasada jest jedna, aby myć kawiarkę wyłącznie samą wodą, przy użyciu delikatnej szmatki, ponieważ po pierwszym użyciu na ściankach osadza się warstwa ochronna tłuszczu, która dodatkowo konserwuje to małe urządzenie. Nie chcesz przecież, aby kawa miała metaliczny posmak. W przypadku kawiarki w zasadzie po każdym zaparzeniu kawy myjemy ją, a przed złożeniem wycieramy do sucha, bo w przeciwnym razie mogą powstać mało estetyczne plamki. Resztki wody pozostawione we wnętrzu urządzenia mogłyby doprowadzić do powstania pleśni. Pod żadnym pozorem nie myj jej w zmywarce, zniszczysz kawiarkę i już nie doprowadzisz do pierwotnego stanu.

Podsumowanie

Czyszczenie ekspresu do kawy to nie jedyna czynność, jaką należy regularnie przeprowadzać w tych urządzeniach. Nie zapominaj o smarowaniu bloku zaparzacza oraz uszczelek. Do tego można użyć smaru silikonowego np. OKS 1110. Zaletą tego produktu jest odporność na ciepłą wodę, neutralny smak oraz zapach. Najważniejsze, że nie wysycha i nie twardnieje, dlatego utrzymuje uszczelki w dobrej kondycji. Przed smarowaniem dokładnie oczyść powierzchnię.

Dla wprawnych – oczyszczenie tłoka zaparzacza, nie powinno być problemem. Warto odkręcić metalowe sitko, pod tłokiem, ponieważ znajduje się tam uszczelka, która odpowiada za charakterystyczną piankę crema. Przy tłoku siłownika zalecamy obdukcję sprężyn i usunięcie osadów kamienia. Można posłużyć się papierem ściernym i delikatnie przetrzeć powierzchnie sprężyny. Za każdym razem używamy smaru do konserwacji części. Taka gruntowna pielęgnacja skutecznie przedłuży czas pracy ekspresu do kawy.

Kolejne zalecenie to nie lekceważ oznaczeń pojawiających się na wyświetlaczu urządzenia. Jeżeli ekspres do kawy domaga się płukania – włącz cykl płukania, nie odkładaj tego na później. Zazwyczaj to nasze niedbalstwo doprowadza do tego, że skracamy żywotność urządzenia. Niektóre modele ekspresów wyposażone są w podzespoły, które można umyć w zmywarce. Jeśli jednak użyjemy niewłaściwego środka pielęgnacyjnego, możemy doprowadzić do ich uszkodzenia. Istnieje ryzyko, że przez niedokładnie wypłukany element środek czyszczący może dostać się do wody, którą parzymy kawę. Regularnie usuwaj resztki kawy z pojemnika na fusy. Podstawowa konserwacja urządzenia może ograniczyć w przyszłości ilość oraz zakres napraw.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o