Jak rozmrozić lodówkę?

patrycja | 26 lipca 2019

Lodówka to jedno z ważniejszych urządzeń w naszym domu. I oczywistym jest, że jeśli chcemy, aby poprawnie działała, to musimy o nią dbać. Jak? Na przykład co jakiś czas rozmrozić. To bardzo ważne, zwłaszcza w przypadku starszych urządzeń, które nie posiadają funkcji no Frost. Dlatego dziś powiemy sobie o tym, jak często trzeba to robić i jak w ogóle dobrze rozmrozić lodówkę. Podpowiemy też kilka ciekawych rozwiązań.

Po co mi rozmrażanie?


Skraplanie się wody na tylnej ścianie komory lodówki to zjawisko całkowicie normalne. Pamiętajmy jednak, że powinno ono mieścić się w granicach normy. Dopuszczalna jest delikatna warstwa lub kilka kropel wody. Na tworzenie się wody oraz lodu wpływa wiele różnych czynników, np. wysoka temperatura otoczenia. Jeżeli jest zbyt wysoka to sprężarka pracuje dłużej, czego skutkiem może być pojawienie się lodu. I tu zaczyna się problem, bowiem lód ten trzeba usunąć.

Jak można rozmrozić lodówkę

Od czego zacząć?


Od wyłączenia urządzenia z prądu. Pamiętaj, że nie musisz obawiać się o szybkie rozmrożenie jedzenia, bo przecież temperatura w chłodziarce czy zamrażarce nie podnosi się nagle o kilkanaście oczek, tylko urządzenie ogrzewa się stopniowo. Przygotuj też od razu stare ręczniki lub szmatki, które możesz ułożyć pod lodówką tak, żeby pochłaniały one wypływającą wodę.
A co zrobić z jedzeniem? Jeśli masz drugą lodówkę, albo życzliwych sąsiadów to super. Ale jeśli należysz do pozostałej większości, to mam dla Ciebie patent. Użyj koca termicznego. Tak, tej folii, którą masz w apteczce (a przynajmniej powinieneś mieć ? ). Folia ta jest dwukolorowa – z jednej strony srebrna, a z drugiej złota. I rzeczywiście, jeśli okryjemy się srebrną częścią (tak, by ta srebrna przylegała do ciała), to wówczas ogrzejemy się. Ale! W odwrotną stronę koc działa… odwrotnie! Czyli jeśli używamy części złotej, to wówczas koc zatrzymuje chłód. Dlatego możemy zapakować do niego wszystkie produkty z lodówki i możemy mieć pewność, że nasze jedzenie cały czas będzie w chłodnej temperaturze. Fajnie? Pewnie, że fajnie!

Czego nie trzymać w lodówce

Jak rozmrozić lodówkę?


Jeśli już ją opróżniliśmy, to… czekamy. Czekamy, aż lód się rozpuści. Możemy mu trochę pomoc używając drewnianej łopatki i delikatnie odsuwać go od obudowy.
PAMIĘTAJ! Nie używaj ostrych narzędzi, które porysują lub całkiem zniszczą obudowę. Nie usuwaj też lodu na siłę! Jeśli jest on na tyle zamrożony, że nie da się go delikatnie podważyć, to poczekaj jeszcze.
UWAGA! Często pada pytanie: jak mogę przyspieszyć roztopienie lodu? Szukarka czy może wrzątek? Odpowiadamy: lepiej nie. Wrzątek zdecydowanie odpada, bo może zalać i uszkodzić inne podzespoły w lodówce. Natomiast suszarka jest niebezpieczna, bo jej kontakt z wodą może doprowadzić do porażenia prądem. Najlepszym wyjściem jest… czekanie.

Jak uruchomić kostkarkę w lodówce

Czyszczenie lodówki


Instrukcja o tym, jak rozmrozić lodówkę, nie byłaby kompletna bez wzmianki o czyszczeniu. Zatem, kiedy już lód się rozpuści, to wytrzyj nadmiar wody. Potem wyczyścić lodówkę. Możesz użyć do tego zwykłej szmatki lub gąbeczki z płynem, jeśli zabrudzenia są większe. Pamiętaj też o dokładnym umyciu pojemników i półek. Ostatnim etapem jest wytarcie wszystkich elementów do sucha.

jak-wyczyscic-lodowke-e1526993581482

Prawie gotowe!


Rozmrażanie lodówki masz już za sobą! Teraz ułóż wszystkie produkty z powrotem na miejscu.
WSKAZÓWKA! Przejrzyj dokładnie każdy produkt. Może któreś nie nadają się już do spożycia. Albo jeśli masz w lodówce jedzenie, którego termin spożycia już się kończy, wykorzystaj je od razu – zrób leczo lub pizzę! To najlepszy sposób na wyczyszczenie lodówki, niezmarnowanie tego, co jest jeszcze dobre i przygotowanie obiadu w jednym! ?

W-lodówce-skrapla-się-woda



Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Najciekawsze artykuły