Jak przepalić nowy piekarnik?

patrycja | 28 grudnia 2018

Zakup nowego piekarnika to poważna sprawa. Po pierwsze starasz się wybrać jak najlepszy i najbardziej odpowiadający Twoim potrzebom. Po drugie ważna jest też sprawa montażu, który wymaga nie lada precyzji. Trzeba odpowiednio wypoziomować sprzęt i zadbać o każdy szczegół, bo w przeciwnym wypadku może dojść do uszkodzenia, na przykład zbicia szyby w trakcie pieczenia. No i ostatnia sprawa to przygotowanie urządzenia do pracy i pierwsze użytkowanie. W przypadku piekarnika ważne jest, aby zrobić to dobrze i zgodnie z zaleceniami producenta. Dlatego tez dziś powiemy trochę o tym, jak przygotować sprzęt do pracy oraz jak przepalić nowy piekarnik.

Zanim zaczniesz

Jeśli Twój nowy piekarnik już jest zamontowany, przyszedł czas na kolejne kroki. Najpierw ściągamy wszystkie folie ochronne i zabezpieczenia. Pamiętaj, że nierzadko producent umieszcza też takie zabezpieczenia wewnątrz komory piekarnika. Zajrzyj we wszystkie dostępne miejsca i ściągnij folie. Następnie skonfiguruj urządzenie. Ustaw wszystkie parametry na panelu dotykowym zaczynając od wyboru języka i godziny.

Po co przepalać piekarnik?

Nowy piekarnik należy przepalić, po to, żeby pozbyć się wszelkich smarów i pozostałości po montowaniu urządzenia, a które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Na pewno wiesz, że kiedy producent składa Twoje urządzenie w jedną całość, to używa przeróżnych smarów, emalii, izolacji termicznych czy wazeliny technicznej. Resztki często zostają na poszczególnych częściach. Trzeba więc się ich pozbyć, aby nie popsuły smaku pierwszych potraw oraz nie zaszkodziły naszemu zdrowiu. Najlepszym sposobem na pozbycie się ich jest wypalenie. Dlatego też przed pierwszym upieczeniem w nowym sprzęcie ciasta czy kurczaka, należy przepalić nowy piekarnik.

Jak przepalić nowy piekarnik?

Kiedy już ustawisz wszystkie funkcje i parametry nowego piekarnika, a także ściągniesz wszystkie folie zabezpieczające, możesz śmiało przystąpić do przepalenia urządzenia. Polega ona na tym, że ustawisz piekarnik na maksymalną moc i pozwalasz mu się rozgrzać do żądanej temperatury. Pamiętaj, że przepalanie nie jest przyjemne dla nosa. Po pierwsze czuć wszystkie nieprzyjemne zapachy w całym domu. Poza tym nie jest to zapach spalonego ciasta, tylko zwęglonego smaru, farby czy plastikowych uszczelnień. Otwórz zatem szeroko okno i włącz okap, który pochłonie chociaż część uciążliwego zapachu. Musisz także pamiętać, że niektóre zapachy „nowości” czuć jeszcze przez długi czas po pierwszym przepaleniu. Jednak nie mają one wpływu na smak potraw czy stan naszego zdrowia. Jeśli nie jesteś pewny, czy jedno przepalenie wystarczy, powtórz czynność.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.8 / 5. Liczba głosów: 5

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Najciekawsze artykuły