Jak przedłużyć świeżość produktów w lodówce?

anna | 10 kwietnia 2020

Wyrzucanie i marnowanie jedzenia to w obecnych czasach dość powszechny problem. Świat nastawiony na ciągły konsumpcjonizm marnuje sporo żywności. Czy można temu jakoś zapobiec? Z pewnością tak. Przede wszystkim warto skupić się na świadomych zakupach i wybierać w sklepach te produkty, które są nam naprawdę potrzebne, a nie dlatego, że właśnie są w promocji i może coś kiedyś z nich zrobimy. Po drugie warto pamiętać o odpowiednim przechowywaniu jedzenia w lodówce. Właściwe ułożenie w chłodziarce może przedłużyć świeżość produktów. Wiedziałeś o tym?

Właściwe ustawienie parametrów lodówki

Obecne modele lodówek dostępnych na rynku posiadają wiele ciekawych funkcji. Na przykład no Frost, czyli funkcja która polega na ograniczaniu osadzania się szronu i lodu na ścianach chłodziarki i zamrażarki. Dzieje się tak dzięki systemowi cyrkulacji, który utrzymuje niską temperaturę i zapewnia stały poziom wilgoci w lodówce.

Pamiętaj także o odpowiednim ustawieniu temperatury w lodówce i przestrzegania wskazówek, które zaleca producent urządzenia. Te z powodu błahe czynniki wpływają na kondycję całego urządzenia.

Lodówka Samsung RB37K63632C/EF - recenzja

Układaj odpowiednio produkty w lodówce

Są takie produkty, które powinny mieć w lodówce specjalne miejsce. Na przykład masło czy wędliny należy trzymać w nieco chłodniejszych warunkach. Idealnie nadaje się do tego komora szybkiego chłodzenia, która jest montowana w nowszych modelach urządzeń. Większość z nich posiada od razu regulację wilgotności, to bardzo praktyczna funkcja.

Z kolei środkowe półki zazwyczaj zajmują produkty po wstępnej obróbce, gotowe już do odgrzania. Na półkach położonych najwyżej przechowuj produkty, które nie wymagają niskich temperatur np. ciasta, konfitury.

Lodówka Samsung RB37K63632C/EF - recenzja

Jest też grupa produktów, których nie należy układać w lodówce. Zaliczamy do niech między innymi:

  • pomidory
  • papryka
  • cebula
  • rośliny strączkowe
  • cukinia
  • ogórki
  • czosnek
  • ziemniaki

Podobnie jest z owocami. Nie powinniśmy trzymać w lodówce:

  • mango
  • jabłek
  • cytrusów
  • bananów
  • melonów.

Przeczytaj naszą recenzję lodówki SAMSUNG RB34N5000SA

Ponadto, są też inne produkty spożywcze, które nie powinny znajdować się w lodówce, np. kawa, olej, konserwy (m.in. tuńczyk w puszce, kukurydza), ziołaprzyprawy – nie ma takiej potrzeby umieszczać ich w lodówce, ponieważ tracą swoje właściwości spożywcze, a nawet mogą pleśnieć (mowa o kawie i ziołach). Produkty zakonserwowane w puszkach – nie straszna im temperatura, ponieważ są szczelnie zamknięte fabrycznie do momentu otwarcia. Po otwarciu możemy śmiało włożyć do lodówki, najlepiej wyjąć wcześniej z metalowej puszki. Z kolei olej może mętnieć pod wpływem chłodnej temperatury, dlatego warto przechowywać go w suchym miejscu.

Konserwacja lodówki

Jeśli Twoje urządzenie daje Ci sygnał, że coś jest nie tak, to nie bagatelizuj sprawy! Zużyta uszczelka? Niesprawny termostat albo czujnik? To mogą być z pozoru drobne usterki, które jednak doprowadzą do poważnych uszkodzeń w chłodziarce i zamrażarce.

A jeśli tak się stanie, to zostanie zachwiana wysokość temperatury w urządzeniu, a w efekcie Twoje jedzenie szybciej się popsuje, bo będzie na przykład za ciepło wewnątrz chłodziarki. Albo produkty w zamrażarce rozmrożą się i ich ponowne zamrożenie może okazać się już niebezpieczne dla zdrowia.

Pamiętaj! Sprawdzaj regularnie stan swojej lodówki i usuwaj z niej wszystkie bieżące usterki!

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba głosów: 8

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o