Jak poprawić smak kawy z ekspresu?

aleksandra | 5 sierpnia 2020

Poranna kawa, która pozwala się rozbudzić i ruszyć do pracy z nową dawką energii, stanowi nieodłączny element dnia dla bardzo wielu osób. Czasami może jednak zdarzyć się tak, że po spróbowaniu napoju nie smakuje on zbyt dobrze. Jest gorzki albo kwaśny, mało klarowny lub dziwnie pachnie. Co należy w takim przypadku zrobić? Jak poprawić smak kawy z ekspresu? Przeczytaj nasz artykuł, aby poznać odpowiedź.

Dopasuj odpowiednią kawę

Choć dla miłośników kofeiny ten aspekt może wydać się banalny, nie każdy wie, że do różnych rodzajów ekspresu powinno się stosować różne rodzaje kawy. Jest to kwestia, wynikająca zarówno z budowy urządzenia, jak i właściwości samych ziaren. Trzeba pamiętać, że stosowane przez producentów młynki są przystosowane do konkretnych gatunków kawy, a jej oleistość i gęstość ma wpływ na stan wężyków oraz innych podzespołów sprzętu. Kiedy ekspres zaczyna się zapychać, w środku zachodzą procesy gnicia, co oczywiście wpływa na smak napoju i rozwój bakterii.

  • Ekspres automatyczny ciśnieniowy – producenci zalecają stosować kawę ziarnistą, paloną długotrwale w temperaturze ponad 200°C, natomiast unikać ziaren aromatyzowanych,
  • Ekspres kolbowy – tutaj sprawdzi się zarówno kawa mielona, jak i ziarnista (uprzednio zmielona w osobnym młynku), a także saszetki z gotowymi porcjami produktu. Warto zwrócić uwagę, by ziarna były średnio zmielone. W innym przypadku mogą albo nie zaparzyć się w odpowiedni sposób, albo przez złe filtrowanie do szklanki będą wpadać fusy,
  • Ekspres przelewowy – do tego urządzenia świetnie nada się kawa średnio i grubo mielona. Ziarna mocno rozdrobnione mogą doprowadzić do procesu zbyt długiego parzenia, co wiąże się z gorzkim posmakiem. Zamiast kaw ciemno palonych w stylu włoskim, warto sięgnąć po jasno palone, np. brazylijskie.

Odpowiednio dobrana kawa do ekspresu gwarantuje, że uzyskany smak będzie taki, jakiego oczekuje użytkownik. Co więcej, młynek pozostanie w pełni sprawny i posłuży przez długie lata. Natomiast delikatne podzespoły (w szczególności wężyki oraz rurki) nie zaczną się niszczyć z powodu zanieczyszczeń.

Jak poprawić smak kawy z ekspresu

Stosuj filtr wody

Każdy ekspres do kawy jest wyposażony w specjalny filtr. Ma on za zadanie oczyszczać zwartość wody z zanieczyszczeń, takich jak chociażby wapienne osady (potocznie zwane kamieniem) lub brud z wodociągów. Jest montowany w pojemniku na wodę i zwykle urządzenie samo informuje o konieczności jego wymiany przy pomocy diody lub komunikatu na ekranie. Dlaczego warto to robić?

Przede wszystkim ze względu na sam sprzęt. Zakamienione i brudne podzespoły to pierwszy krok do awarii, głośnej pracy lub niesprawnego działania urządzenia. Jednakże obecność filtra ma wpływ również na smak napoju. Kawa, przyrządzona przy pomocy brudnej wody, w której pływają osady, z pewnością nie będzie smakować dobrze. Na szczęście założenie nowego filtra nie sprawia żadnych problemów i zajmuje tylko kilka sekund.

filtr wody

Nie zapominaj o odkamienianiu

Kwaśna, gorzka lub ogólnie niesmaczna kawa bardzo często ma związek z tym, że ekspres nie jest regularnie odkamieniany. Choć filtr wody odprowadza część zanieczyszczeń jeszcze przed wykonaniem napoju, niektóre zabrudzenia wciąż w niej zalegają. Poza tym, kawa – z powodu swojej konsystencji – również pozostawia po sobie brud. Oleiste resztki i fusy lubią gnić, a kiedy nawarstwiają się w nieczyszczonym urządzeniu, woda siłą rzeczy ma z nimi styczność.

Bardzo często rozwiązaniem na to, jak poprawić smak kawy z ekspresu, jest po prostu jego porządne wyczyszczenie. Proces odkamieniania ma za zadanie usunąć z obiegu wody nie tylko wapienne osady, ale również inne zanieczyszczenia. W przypadku urządzeń, które pozwalają na spienianie mleka, dobrze jest również od czasu do czasu stosować środki do czyszczenia obiegu mlecznego.

odkamieniacz delonghi

Zmieniaj ustawienia

Przyzwyczajenia to rzecz ludzka, a więc i podczas użytkowania ekspresu można złapać się na tym, że wybiera się zawsze te same opcje. Kiedy jednak kawa zaczyna smakować gorzej, warto zmienić ustawienia i sprawdzić, czy to rozwiąże problem. Tym bardziej, że konkretne rodzaje ziaren różnią się swoimi właściwościami oraz wymaganiami parzenia. Jeżeli zaczynasz odczuwać gorzki lub kwaśny posmak, spróbuj zmienić:

  • Temperaturę wody,
  • Stopień zmielenia,
  • Ilość parzonej kawy,
  • Moc/intensywność napoju.

Czasami kwaskowatość wynika też ze zwyczajnego zakupu odmiennego rodzaju kawy bądź produktu od innego producenta. Na każdym opakowaniu znajduje się dokładna informacja o poziomie aromatu, kwasowości i słodyczy. Wbrew pozorom, dla przyzwyczajonych do konkretnego produktu kubków smakowych, nawet niewielka różnica może okazać się dość mocno odczuwalna.

Jak poprawić smak kawy z ekspresu

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 10

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o