Jak oszczędzać gaz?

pawel | 28 września 2018

W Polsce spośród kuchenek i płyt nadal największą popularnością cieszą się te wykorzystujące gaz do podgrzewania potraw. A ten niestety jest coraz droższy. Dlatego warto przyjrzeć się swoim nawykom i wprowadzić kilka zmian, które pozwolą realnie oszczędzać gaz podczas gotowania.

1. Używaj palnika dostosowanego do wielkości garnka

Tak wydaje się to logiczne, jednak tylko w teorii. Okazuje się, że każdy użytkownik ma swój ulubiony palnik, który najczęściej używa. Co jest ogromny błędem. Dlatego jeżeli w danej chwili masz w ręku mały rondelek to nie kładź go na duży palnik. To nie przyspieszy wcale gotowania, a jedynie niepotrzebnie okopci garnek. Warto trzymać się zasady, że garnek lub patelnia musi stać na palniku który da płomień idealnie okalający spód naczynia.

2. Sól wodę dopiero po zagotowaniu!

Solenie przygotowywanych potraw należy do standardowych czynności w kuchni. Niezależnie czy jesteś początkującym kucharzem czy profesjonalistą, trzymaj się prostej zasady – dodawaj sól dopiero po zagotowaniu. Wydawać by się mogło, że to jedynie prozaiczna zmiana. Nic bardziej mylnego, dodanie soli do zimnej lub letniej potrawy wydłuża jej czas potrzebny do osiągnięcia wrzenia, a tym samym powoli przyczynia się do większych rachunków za gaz.

3. Gotuj na parze to nie tylko moda

Kiedyś głośno było o tym, że jedzenie gotowane na parze zawiera więcej składników odżywczych. Dalej tak jest! Jednak nikt nie wspomniał, że garnki używane do gotowania na parze można ustawiać poziomami co pozwala zarówno oszczędzać gaz jak i samo miejsce na kuchence.

4. Używaj przykrywki w trakcie gotowania

Wydaje się, że kładziesz garnek na kuchenkę wrzucasz do niego co potrzeba i nastawiasz gaz. Cóż praktycznie wszyscy tak robią. A szkoda, bowiem położenie przykrywki nie tylko przyspiesza podgrzewanie ale i utrzymuje temperaturę wewnątrz naczynia na stałym poziomie. Taki zabieg pozwala zmniejszyć płomień gazu, a tym samym realnie przekłada się na jego mniejsze zużycie.

5. Dbaj i korzystaj odpowiednio z czajnika

Najczęstszy problem jest nastawianie zbyt dużej ilości wody w czajniku. Jej ilość powinna być dostosowana, dlatego jeśli chcesz jedynie zaparzyć jedną filiżankę kawy lub herbaty, nie lej do czajnika wody do pełna. Dzięki temu zagotuje się ona szybciej i zaoszczędzisz na gazie.

Podobnie jeżeli posiadasz twardą wodę, zapewne masz problem z kamieniem w czajniku, staraj się na bieżąco go usuwać. Przez nadmierne gromadzenie się kamienia, czajnik zużywa więcej energii na podgrzanie się, a co za tym idzie nijak się to ma do oszczędzania gazu. Zwróć uwagę, w jakim stanie jest Twój czajnik.

Zawsze używaj gwizdka w czajniku, jest po to by sygnalizować zagotowanie się wody. Jeżeli nie masz w zwyczaju używania go na co dzień, to wiele tracisz. Wyparowuje niepotrzebnie woda z czajnika oraz pieniądze z Twojego portfela.

6. Kontroluj czystość palników

Aby oszczędzać gaz ważna jest również czystość jest nie tylko w kuchni ale i we wszystkich sprzętach których używamy. Z racji tego, że palniki mają częsty kontakt z tłuszczem, mogą bardzo łatwo się zatkać. Jeśli zauważysz, że dany palnik działa słabiej lub zmienił się kolor gazu, niezwłocznie przeczyść nie tylko wszystkie jego elementy zewnętrzne ale i dysze gazu. Pozwoli to na równomierne rozkładanie się płomieni podczas korzystania i większą kontrolę podczas gotowania.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.2 / 5. Liczba głosów: 6

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne Inline
Wyświetl wszystkie komentarze
0
Będę wdzięczny za komentarze.x