Jak działa szybkowar?

anna | 7 września 2018

Wygodny, praktyczny, bezpieczny i niezwykle pomocny w kuchni! Taki właśnie jest szybkowar – idealne rozwiązanie dla pracoholików, którzy nie mają czasu na stanie przy garnkach oraz tych, którzy lubią dbać o jakość jedzenia. Więc jeśli jeszcze nie wiesz, na czym polega jego działanie i jak go używać, to przeczytaj dokładnie poniższy artykuł, bo wszystko w nim za chwilę wyjaśnimy !

Czym jest szybkowar?

Szybkowar to duży garnek ciśnieniowy, w którym możemy przygotować w prosty i szybki sposób pełny obiad. I tak dla przykładu ugotujemy w nim ziemniaki, udusimy mięso a także zrobimy domowy rosół. I to w czasie zdecydowanie krótszym, niż przy tradycyjnym gotowaniu. Szybkowar wykonany jest z aluminium lub ze stali nierdzewnej. A na czym polega jego sekret? Na tym, że jest bardzo szczelny. Dzięki specjalnemu zamknięciu, w środku tworzy się ciśnienie, które odpowiada za wzrost temperatury nawet do 120 ºC. To z kolei sprawia, że potrawy gotują się o wiele szybciej, niż w zwykłym garnku. Szybkowar jest wyposażony dodatkowo w specjalny zawór, który w razie potrzeby uwalnia nadmiar pary tak, aby ciśnienie w garnku utrzymywało się na stałym poziomie i nie doprowadziło do wybuchu. Można zatem śmiało stwierdzić, że ten sposób przyrządzania potraw jest bardzo bezpieczny.

Jaki szybkowar kupić

Dlaczego warto gotować w szybkowarze?

Gotowanie w szybkowarze jest przede wszystkim bardzo zdrowe. Dzięki temu, że gotujemy w krótszym czasie i większej temperaturze, przyrządzane posiłki nie tracą witamin i minerałów. Są zdrowe i pożywne, a ich smak jest o niebo lepszy. Przygotowanie potraw w garnku ciśnieniowym zachowuje intensywność smaku potraw. No i trzeba pamiętać też, że taki sposób przygotowania dań jest nie tylko zdrowszy i smaczniejszy, ale i bardziej oszczędny. Bowiem oszczędzamy za równo czas jak i energię elektryczną, a co za tym idzie pieniądze. Jedynym minusem jaki posiada szybkowar, jest brak możliwości otwierania pokrywy garnka w trakcie pracy. Nie wrzucimy zatem zapomnianego składnika albo przypraw do rosołu, nie sprawdzimy smaku w trakcie gotowania.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.