Dym w piekarniku – co wtedy robić?

patrycja | 23 października 2018

Piekarnik to jedno z podstawowych urządzeń w każdym domu. Przygotowanie wielu potraw bez niego byłoby niewykonalne. Jest tak integralną częścią każdej kuchni, że na co dzień nawet nie zauważamy jego wkładu w nasze codzienne gotowanie. A tymczasem dzisiejsze piekarniki łączą w sobie coraz więcej funkcji. Pomagają nie tylko w pieczeniu, ale też grillowaniu, podgrzewaniu czy rozmrażaniu potraw. Niestety, jak każde urządzenia z czasem się zużywają albo psują. Nierzadko pojawia się też dym w piekarniku podczas pieczenia. Zastanawiasz się, co może być tego przyczyną i jak sobie radzić z takim problemem? Spokojnie, już spieszymy z pomocą.

Tłuszcz na obudowie

To jest najczęściej spotykana przyczyna dymu w piekarniku. Bywa tak, że podczas pieczenia nie zauważamy, że coś z naszej potrawy wyleciało albo tłuszcz ochlapał obudowę. Po zakończeniu pieczenia zazwyczaj zapominamy o sprawdzeniu czystości wnętrza komory. Wówczas brud i tłuszcz zasychają. Co ważne, pojawiają się nie tylko na obudowie komory, ale też w trudniej dostępnych miejscach, np.  górna grzałka czy wentylator. Podczas kolejnego pieczenia, pozostały po poprzednim użytkowaniu, tłuszcz zaczyna się przypalać i nie dość, że powoduje bardzo drażliwy i nieprzyjemny zapach, to jeszcze wydaje kłęby dymu. Receptą na to jest regularna konserwacja urządzenia. Pamiętaj o każdorazowym sprawdzeniu, czy resztki jedzenia i tłuszczu nie zostały wewnątrz piekarnika, a raz na jakiś czas wyczyść dokładnie komorę. To z pewnością uchroni Ciebie i Twoje mieszkanie od nieprzyjemnego dymu.

Skąd bierze się dym w piekarniku?

„Przepalenie” piekarnika

Jeśli problem dymu w piekarniku dotyczy nowego urządzenia, to… nie martw się! Piekarnik musi się „przepalić”. Co to znaczy? W każdej instrukcji obsługi jest informacja o tym, aby przed pierwszym pieczeniem potrawy w nowym sprzęcie, ustawić temperaturę na maksymalną moc i pozostawić na kilkanaście minut – do poł godz. na tzw. puste pieczenie (to ważne, ponieważ jak ustawisz wysoką temperaturę z jedzeniem w piekarniku, to spalisz obiad 🙂 ). Piekarnik musi się rozgrzać. Wówczas normalnym jest, że może się pojawić dym w piekarniku lub nieprzyjemny zapach. Jeśli jednak taki stan utrzymywać się będzie dłużej – zgłoś się do producenta! Nic, co trwa zbyt długo, nie jest normalne. Możliwe, że masz do czynienia z wadą fabryczną urządzenia.

Skąd bierze się dym w piekarniku?

Dym w piekarniku przez foliowe zabezpieczenia

Może wydać się to śmieszne, ale jest to bardzo często spotykana przyczyna. Niby pamiętasz o tym, żeby w nowym urządzeniu ściągnąć wszelkie zabezpieczenia styropianowe oraz folie zabezpieczające wewnątrz komory. Ale czasem po prostu możesz nie zauważyć, że nie wszystko zostało dokładnie usunięte. Może okazać się, że mała część folii pozostała w mało widocznym miejscu i to właśnie ona poprzez spalenie, powoduje dym w piekarniku. Pamiętaj także, żeby usunąć dokładnie folie z nowych blach do pieczenia. One też potrafią płatać figle!

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 3 / 5. Liczba głosów: 2

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Najciekawsze artykuły