Czego nie wkładać do piekarnika?

katarzyna | 22 marca 2021

Piekarnik to nieocenione urządzenie w codziennym życiu każdego gospodarstwa domowego. Pomaga nie tylko przy organizowaniu wielkich uroczystości, ale także służy pomocą w codziennym przygotowaniu obiadu czy kolacji. Czasem jednak w pośpiechu używamy naczyń lub innych przedmiotów, które nie powinny się w ogóle znaleźć w piekarniku. Mogą się uszkodzić lub być przyczyną awarii samego urządzenia. Sprawdź czego lepiej nie wkładać do piekarnika i zobacz, czy popełniasz któryś z tych błędów!

Szklane naczynia w piekarniku

Pieczenie to świetna alternatywa dla smażonych dań. W piekarniku nie tylko podgrzewamy jedzenie, ale przygotowujemy świetne mięsa, ryby, zapiekanki i ciasta domowe. Używanie do tego odpowiednich naczyń jest kluczowe. Jak szkło w piekarniku to tylko żaroodporne. Brytfanny, szklane półmiski muszą być hartowane i odporne na wysoką temperaturę co najmniej 300 stopni Celsjusza. 

Szklane naczynia pozwalają również lepiej kontrolować proces pieczenia, gdyż materiał jest przezroczysty i wszystko widać przez szybę piekarnika. Nie wkładać do piekarnika na pewno zwykłych szklanek, kubków, talerzy, ponieważ rozsypią się w drobny mak. Tak samo dotyczy to szklanych pokrywek od garnków. Nie wolno ich wkładać do rozgrzanego piekarnika, ponieważ nie są przystosowane do tak wysokich temperatur. Dodatkowo wiele z nich posiada plastikowych uchwyt, który szybko się topi.

Czego nie wkładać do piekarnika?

Opakowania termiczne z plastiku

Wielofunkcyjne opakowania, które używamy do przechowywania żywności nie nadają się do piekarnika. Mimo wielu oznaczeń, że nadają się do mycia w zmywarce, podgrzewania w mikrofalówce, mrożenia w lodówce to nie można ich wkładać do piekarnika. Nie zapominajmy tego. Co ciekawe nawet podgrzewanie w mikrofalówce potrafi nieco roztopi plastik jeśli nastawimy wysoką moc grzania to jedzenie przywiera do ścianek i później nie da się tego umyć.

To samo dotyczy popularnych obecnie lunch boxów, czy diety pudełkowej. Te pudełka nie nadają się pod żadnym pozorem do piekarnika. Przepalimy piekarnik i jedzenie.

Piekarnik do zabudowy

Nie wkładaj patelni do piekarnika

Klasyczne patelnie wykorzystywane do smażenia na kuchenkach gazowych czy indukcyjnych posiadają plastikowe i drewniane uchwyty. Pod wpływem pieczenia, czy podgrzewania możemy stopić rączkę. Dodatkowo wydzielają się trujące gazy dla naszego zdrowia. Lepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie naczyń z odpinanym uchwytem. Niektórzy producenci stosują takie rozwiązanie, aby pozbyć się klasycznych “uszek”. Inaczej sytuacja wygląda, gdy używamy żeliwne patelnie wykonane w całości z metalu, jak w restauracjach. Bez problemu można wkładać je do piekarnika i przygotować np. szakszukę.

Naczynia z porcelany

Kategorycznie nie nadają się do piekarnika. Większość naczyń z porcelany odporna jest do 100 stopni Celsjusza, ale gwałtowne skoki temperatur mogą uszkodzić strukturę porcelany. Ponadto wiele naczyń z porcelany zawiera ozdobniki pozłacane lub posrebrzane, które nie wytrzymują wysokich temperatur. Z uwagi na kosztowność tego materiału nie stawiaj również ich bezpośrednio na palnikach gazowych.

Wnętrze komory piekarnika

Co możesz wkładać do piekarnika? 

Same zakazy, dlatego kilka słów o tym, co można wkładać do piekarnika bez przeszkód. 

  • wszystkie formy silikonowe na babeczki, tarty, babki piaskowe nadają się do pieczenia
  • blaszki nierdzewki, 
  • kamionki, 
  • papiloty
  • blachy żeliwne
  • brytfanny żaroodporne.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 3.1 / 5. Liczba głosów: 15

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
julia

A można książke (wiem że dziwne pytanie)