Naprawiaj, nie wyrzucaj!
Dołącz do #RepairChallenge

Cięte kwiaty świeże na dłużej!

Cięte kwiaty świeże na dłużej!

Baza porad North.pl - porady dotyczące sprzątania 4

Wiosna to piękny czas, w którym przyroda budzi się do życia. Wtedy też coraz więcej ciętych kwiatów jest dostępnych w atrakcyjnych cenach. Ale i okazji do ich kupowania nie brakuje. Pierwszą są z pewnością Święta Wielkanocne, kiedy to chcemy ozdobić swoje wnętrza i często decydujemy się właśnie na kolorowe kwiaty. Z kolei za kilka tygodni będzie Dzień Matki, wiec to też wspaniała okazja do obdarowania naszych Mam cudnymi bukietami. A tak poza wszystkim, to najlepszą okazją do podarowania wyjątkowej kobiecie kwiatów jest… brak okazji 😊 Skoro więc już ustaliliśmy, że fajnie jest kupować i dostawać kwiaty, to teraz zastanówmy się jak sprawić, żeby te cięte kwiaty dłużej zachowały świeżość i piękny wygląd w wazonie.

 

Cięte kwiaty świeże na dłużej!

 

Przycinanie łodygi

Trzeba wiedzieć, jak zrobić to dobrze, bo jest kilka ważnych zasad, którymi należy się kierować, aby cięte kwiaty odżyły. Po pierwsze łodygi przycinamy o 2-3 cm. To jest taka optymalna długość, która usuwa przyschnięte końcówki.
Kolejna sprawa to sposób cięcia. Nie robimy tego na prosto, ale pod kątem (ok. 45º). Taki sposób cięcia sprawia, że kwiat ma większą powierzchnię, którą pochłania wodę.

 

Cięte kwiaty świeże na dłużej!

 

I ostatnia sprawa to narzędzie, którym tniemy. Najlepiej żeby to był ostry nóż. Nie sekator czy nożyczki, ponieważ mogą one miażdżyć łodygę. Odpowiednio naostrzony nóż szybko i sprawnie odetnie zeschniętą łodygę i nie uszkodzi tej zdrowej.

Cięte kwiaty, a woda

Zaraz po przycięciu kwiatów wstawiamy je do wody. I tu też jest kilka ważnych zasad. Pierwsza z nich dotyczy temperatury wody – najlepsza to taka ok. 40ºC. W ciepłej wodzie, która zawiera mniej tlenu, kwiaty dłużej zachowują świeżość.
Kolejna zasad mówi o tym, że woda powinna być przegotowana. I takiej wody wlewamy mało, bo ok 4 cm wysokości wazonu. To jest jeden z częściej popełnianych przez nas błędów, bo wydaje nam się, że cięte kwiaty potrzebują dużo wody i wlewamy prawie cały wazon. Nie, nie potrzebują. Kwiaty muszą mieć zamoczone jedynie łodygi. Jeśli wody będzie więcej, to liście zaczną gnić, bakterie będą się namnażać i proces więdnięcia przyspieszy się.
No i najważniejsza sprawa – wodę w wazonie wymieniamy codziennie, a sam wazon dokładnie myjemy, żeby nie pozostawić w nim rozmnażających się bakterii. I oczywiście pamiętamy o tym, że przy każdej wymianie wody stosujemy także punkt 1-szy, czyli przycinanie łodyg.

 

Cięte kwiaty świeże na dłużej!

 

Liście łodyg

Często łodygi kwiatów (na przykład róż) mają dużo liści, które występują na całej długości. Ważne jest, żeby te dolne liście usunąć z łodyg tak, aby nie moczyły się w wodzie, ponieważ to także przyspiesza proces gnicia.

 

Cięte kwiaty świeże na dłużej!

 

Ratunek dla usychających kwiatów

Czasem zdarzy się tak, że przez niedopatrzenie kupimy nieświeże cięte kwiaty, które zaczynają usychać zaraz po przyniesieniu do domu. Aby uratować je przed wyrzuceniem, wystarczy zamoczyć uprzednio przycięte łodygi we wrzątku na ok. 10 sekund. Proces zaparzania łodyg sprzyja usuwaniom bąbelków, które znacząco wydłużają żywotność kwiatów.

 

Cięte kwiaty świeże na dłużej!

Oceń post:
avatar
  Subscribe  
Powiadom o