Dla wielu ludzi blender ręczny jest jednym z przydatniejszych urządzeń w kuchni. Ostrza nasadki miksującej są wstanie zmiksować i zmielić jedzenie w ekspresowym tempie, jednak utrzymanie tego elementu w czystości przysparza im wiele trudności. Jak czyścić i dbać o nasadkę, aby lśniła ona czystością?
Przepłukiwanie nasadki wodą
Pierwszą rzeczą, o której powinniśmy pamiętać jest to, by nasadka miksująca blendera była przemywana wodą, bezpośrednio po jego użyciu. Zapobiegnie to zaschnięciu resztek jedzenia na końcówce i tym samym zaoszczędzi nam kłopotliwego doczyszczania tego elementu. Pamiętajmy o dokładnym osuszeniu ostrzy blendera po każdym myciu, gdyż mogą zajść rdzą.
Stosowanie detergentów a nasadka miksująca blendera
Niezawodnym sposobem na wyczyszczenie nasadki jest umycie jej w wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń lub mydła. Eksperci zalecają zmiksowanie takiego roztworu blenderem – powinno to oczyścić nasadkę z trudno dostępnych miejsc i pozwoli uniknąć przypadkowego skaleczenia. Pamiętaj jednak, by po każdym takim zabiegu spłukać ją pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć.
Kruszenie lodu
W zależności od rodzaju blendera i zaleceń w instrukcji obsługi do czyszczenia nasadki mogą posłużyć nam również kawałki lodu. Rozdrobnienie ich ubrudzonym blenderem spowoduje, że doskonale wyczyszczą one przestrzenie między ostrzami z nawet najbardziej uporczywych zaschnięć.
Jakich produktów nie miksować?
Przy niektórych modelach blenderów, producenci zabraniają miksowania twardych produktów, jak np. mrożone warzywa, całe przyprawy, ziarna kawy, suszone owoce, suszone pomidory czy kostki lodu. Mogą one stępić lub uszkodzić ostrza nasadki. Unikajmy także miksowania gotowanych ziemniaków – wykorzystajmy do tego tradycyjny robot kuchenny.
Oceń artykuł
Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!
Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1