Jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego?

katarzyna | 11 lipca 2018


Grubość mielenia kawy stanowi niezwykle ważny element, wpływający na aromat, smak oraz jakość przygotowanego naparu. Kiedy wykorzystuje się ekspres ciśnieniowy, warto wiedzieć, jakie ustawienia wybrać, aby kawa była dobra. Czym różni się drobno zmielona kawa od średnio zmielonej?

Drobno zmielona kawa

Decydując się na zakup ekspresu ciśnieniowego do kawy, dobrze jest pamiętać o tym, że do jego wnętrza nie należy wsypywać każdego rodzaju kawy. Ta drobno zmielona może okazać się przekleństwem, ponieważ zazwyczaj zapycha wylot z dozownika i utrudnia parzenie napoju. W połączeniu z gorącą wodą cementuje się i tylko część ziaren jest w stanie zaparzyć się prawidłowo.

Stąd częste problemy związane z pracą ekspresu, na przykład:

  • woda leci bokiem z kawiarki,
  • zapchany zaparzacz,
  • fusy przedostające się do kawy.

To tylko jedne z nielicznych problemów, powodowanych przez drobno zmielone ziarna. Pamiętaj również o składzie kawy, ponieważ mieszanki zawierające olejki mogą powodować szybsze zapychanie się młynka.

Jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego

Średnio zmielona kawa

Wykorzystując średnią grubość mielenia ziaren kawy możesz być pewny, że nie zaszkodzisz ekspresowi. To optymalne rozwiązanie zarówno dla prawidłowego działania młynka, jak i walorów smakowych przeciętnego smakosza kawy. Bezawaryjna eksploatacja ekspresu automatycznie się wydłuży.

Grubość mielenia należy zmieniać w trakcie pracy młynka, czyli podczas przygotowania kawy.

Krążą w sieci na ten temat różne opinie, jednak obalamy mit. Wybierając kawę, której przeznaczeniem będzie parzenie w ekspresie, ważnym jest zwrócenie uwagi na to, że niewłaściwy wybór może okazać się dla ekspresu „orzechem nie do zgryzienia”. Dobrze o tym pamiętać, gdyż przy właściwej eksploatacji urządzenia, minimalizuje się ryzyko występowania awarii. Nie przed parzeniem ani po nim – tylko i wyłącznie w trakcie parzenia kawy.

Jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego

Faktem jest, że w ekspresach ciśnieniowych nie należy stosować grubo zmielonej kawy, ponieważ niekorzystnie wpływa młynek. Taki rodzaj mielenia stosuje się do ekspresów przelewowych, w których cały proces parzenia jest stosunkowo długi i nie trzeba obawiać się o zapchanie filtrów. Grubość mielenia kawy ma wpływ nie tylko na jej smak, ale i samo funkcjonowanie urządzenia, więc warto pamiętać, by ją odpowiednio dostosowywać.

Ustawienie grubości mielenia kawy w ekspresie

W większości typach ekspresów zasada jest podobna. Po ściągnięciu pokrywy widoczny jest lejek na ziarenka kawy wraz z pokrętłem. Pokrętło to służy właśnie do zmiany ustawień młynka. Wybite na nim ustawienia świadczą o grubości zmielenia. Czasami spotkać się można z kalibracją młynka. W automatycznych ekspresach ciśnieniowych nie ma potrzeby dodatkowego kalibrowania urządzenia, ponieważ domyślnie producent wykonał tę czynność za nas. Dla bardziej wytrawnych osób, co preferują indywidualną kontrolę parzenia kawy, proponujemy automatyczne młynki do kawy i przypraw, gdzie można samodzielnie dostosować docisk żaren.

jak ustawic grubosc mielenia kawy w ekspresie

Podsumowanie

Grubość mielenia kawy powinna być dostosowana przede wszystkim do naszych preferencji smakowych oraz możliwości automatycznego ekspresu. Regulacja młynka ma za zadanie wydobyć głębię smaku i odpowiednio zaparzyć kawę. Warto popróbować z różnymi opcjami, aby znaleźć swój odpowiedni napój.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 2.5 / 5. Liczba głosów: 22

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Antony Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Antony
Gość
Antony

Jeśli natomiast chodzi o samą kawę to polecam spróbować czegoś ze sklepu Szlachetny Smak.