Naprawiaj, nie wyrzucaj!
Dołącz do #RepairChallenge

Jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego

Jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego

Baza porad North.pl - sprawdź, jak działają funkcje Twojego urządzenia 3

Grubość mielenia kawy stanowi niezwykle ważny element, wpływający na aromat, smak oraz jakość naparu. Kiedy do przygotowania napoju wykorzystuje się ekspres ciśnieniowy, warto wiedzieć, jakie ustawienia wybrać, aby nie okazał się on niesmaczny. Czym różni się drobno zmielona kawa od średnio zmielonej?

Drobno zmielona kawa

Decydując się na zakup ekspresu ciśnieniowego do kawy, dobrze jest pamiętać o tym, że do jego wnętrza nie należy wsypywać każdego rodzaju kawy. Ta drobno zmielona może okazać się przekleństwem, ponieważ zazwyczaj zapycha wylot z dozownika i utrudnia parzenie napoju. W połączeniu z gorącą wodą cementuje się i tylko część ziaren jest w stanie zaparzyć się prawidłowo. Stąd częste problemy związane z pracą ekspresu, na przykład: woda leci bokiem z kawiarki, zapchany zaparzacz, fusy przedostające się do kawy. To tylko jedne z nielicznych problemów, powodowanych przez drobno zmielone ziarna. Należy pamiętać również o składzie kawy, ponieważ mieszanki zawierające olejki mogą powodować zapychanie się młynka.

Jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego


Średnio zmielona kawa

Wykorzystując taką grubość mielenia można być pewnym, że nie zaszkodzi się posiadanemu urządzeniu, przez co automatycznie jego żywotność się wydłuży. Jest to optymalne rozwiązanie zarówno dla prawidłowego działania młynka, jak i kubków smakowych przeciętnego smakosza kawy. Warto pamiętać, że grubość mielenia należy zmieniać w trakcie pracy młynka. Nie przed parzeniem ani po nim – krążą na ten temat różne opinie, jednak obalamy mit. Wybierając kawę, której przeznaczeniem będzie parzenie w ekspresie, ważnym jest zwrócenie uwagi na to, że niewłaściwy wybór może okazać się dla ekspresu „orzechem nie do zgryzienia”. Dobrze o tym pamiętać, gdyż przy właściwej eksploatacji urządzenia, minimalizuje się ryzyko występowania awarii.

Jaka grubość mielenia kawy do ekspresu ciśnieniowego


Faktem jest, że w ekspresach ciśnieniowych nie należy stosować grubo zmielonej kawy, ponieważ mogłaby zapychać urządzenie lub nawet doprowadzić do uszkodzenia młynka. Taki rodzaj mielenia stosuje się do ekspresów przelewowych, w których cały proces parzenia jest stosunkowo długi i nie trzeba obawiać się o zapchanie filtrów. Grubość mielenia kawy ma wpływ nie tylko na jej smak, ale i samo funkcjonowanie urządzenia, więc warto pamiętać, by ją odpowiednio dostosowywać.

Oceń post:
avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Antony Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Antony
Gość
Antony

Jeśli natomiast chodzi o samą kawę to polecam spróbować czegoś ze sklepu Szlachetny Smak.