Jak układać produkty w lodówce?

katarzyna | 17 maja 2018

W celu optymalizacji temperatury we wnętrzu chłodziarki trzeba mieć na uwadze, jakie produkty żywnościowe tam umieszczamy. Wilgotność ich oraz sposób zapakowania ma tutaj duże znaczenie, a także termin przydatności. Mięso, ryby, żywność o krótszej dacie przydatności umieszczaj na samym dole, gdzie jest najchłodniej.

Optymalizacja domowej lodówki

Wygodnym rozwiązaniem w lodówce są komory / pojemniki specjalnego zastosowania np. szybkiego schładzania albo z przeznaczeniem wyłącznie na owoce i warzywa. Te z możliwością regulacji wilgotności, świetnie tworzą odrębny mikroklimat, który niekoniecznie musi być taki sam w całej lodówce. Wędliny i masło już nie potrzebuje szczególnych wymogów temperaturowych. Obecnie produkowane lodówki mają tyle funkcji optymalizacji i przedłużenia świeżości jedzenia, że jest w czym wybierać.

jak ukladac produkty w lodowce

Środkowe półki zazwyczaj zajmują produkty po wstępnej obróbce, gotowe już do odgrzania. Na półkach położonych najwyżej przechowuj produkty, które nie wymagają niskich temperatur np. ciasta, konfitury.

Do dyspozycji w lodówce mamy również balkoniki. Tutaj z kolei na samym dole umieszczamy butelki z napojami i ciężkie soki. Trochę wyżej, czyli na balkonikach środkowych drobne artykuły spożywcze typu wcześniej wspomniane masło, jajka, sosy.

Produkty w lodówce układaj z głową

Ciekawym rozwiązaniem w przypadku braku miejsca na napoje jest dodatkowa półka uniwersalna na butelki, którą umieszcza się na szklanej półce. Tym samym zyskujesz dodatkowe miejsce na wina lub alkohol. Nie przeciążaj zbytnio drzwi chłodziarki, ponieważ może to przyczynić się do uszkodzenia zawiasów. Opadające drzwi w lodówce nie trzyma uszczelka, więc przygotuj się na uciekanie powietrza i nadmierną pracę lodówki. Na pewno odbije się to na rachunkach za prąd.

jak ukladac produkty w lodowce

Pamiętaj, aby nie układać żywności w lodówce przy samych ściankach, ponieważ może dojść do ich przymrożenia. Trzeba zostawić odstęp dla cyrkulacji powietrza w obrębie urządzenia. Zatykanie kanałów wentylacyjnych również prowadzi do zaburzenia obiegu chłodnego powietrza w lodówce. Mnóstwo usterek z biegiem czasu może się wydarzyć z lodówką. Jednak zależy nam na optymalnej pracy urządzenia i bezawaryjnej pracy przez wiele lat.

Zmień nawyki

Nocne podjadanie to zmora wielu z nas. Warto pamiętać, że częste otwieranie drzwi lodówki i zamykanie zmienia klimat wewnątrz urządzenia. Szybciej dochodzi do wymiany ciepła i zimne masy mieszają się przez co w lodówce podnosi się temperatura i często skrapla woda na ściankach. Dlatego w miarę możliwości nie otwieraj lodówki za często. Jeżeli wyjmujesz jakiś produkt to zamknij od razu drzwi.

jak ukladac produkty w lodowce

Sprawdzaj stan uszczelki, jeżeli jest w wątpliwej jakości wymień na nową. Możesz dokupić oryginalną uszczelkę lub zamiennik do przycięcia na wymiar. W każdym przypadku poradzisz sobie z samodzielną wymianą. istotny jest sposób mocowania starej uszczelki – „na wcisk”, czy klejenie. Uciekanie schłodzonego powietrza może przyczynić się do szybszego psucia jedzenia.

Lodówki no frost czy neo frost Beko mają bardziej zautomatyzowany proces chłodzenia. Temperaturą nie trzeba sterować, ponieważ urządzenie samo dostosowuje ją do produktów znajdujących się w niej. Co nie zmienia faktu, że pewne elementy stałe są w lodówce. Najzimniej zawsze będzie na samym dole lodówki, natomiast gorące powietrze jest lżejsze i unosi się do góry. Jeżeli produkty w lodówce wymagają najmniej chłodnego powietrza to ustawmy je na samej górze np. masło, smalec.

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba głosów: 8

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

avatar
  Subscribe  
Powiadom o