Naprawiaj, nie wyrzucaj!
Dołącz do #RepairChallenge

Jak układać produkty w lodówce?

Jak układać produkty w lodówce

 

W celu optymalizacji temperatury we wnętrzu chłodziarki trzeba mieć na uwadze, jakie produkty żywnościowe tam umieszczamy. Wilgotność ich oraz sposób zapakowania ma tutaj duże znaczenie, a także termin przydatności. Mięso, ryby, żywność o krótszej dacie przydatności umieszczaj na samym dole, gdzie jest najchłodniej.  Wygodnym rozwiązaniem jest posiadanie komór specjalistycznych np. szybkiego schładzania albo z przeznaczeniem wyłącznie na owoce i warzywa. Te z regulacją wilgotności, świetnie tworzą odrębny mikroklimat, który niekoniecznie musi być taki sam w całej lodówce. Środkowe półki zazwyczaj zajmują nam produkty po wstępnej obróbce, gotowe już do odgrzania. Na półkach położonych najwyżej przechowuj produkty, które nie wymagają niskich temperatur np. ciasta, konfitury.

Do dyspozycji w lodówce mamy również balkoniki. Tutaj z kolei na samym dole umieszczamy butelki z napojami, soki. Trochę wyżej, czyli na balkonikach środkowych drobne artykuły spożywcze typu wcześniej wspomniane masło, jajka, sosy. Ciekawym rozwiązaniem w przypadku braku miejsca na napoje jest dodatkowa półka uniwersalna na butelki, którą umieszcza się na szklanej półce. Tym samym zyskujesz dodatkowe miejsce na wina lub alkohol. Nie przeciążaj zbytnio drzwi chłodziarki, ponieważ może to przyczynić się do uszkodzenia zawiasów.

Pamiętaj, aby nie układać żywności przy samych ściankach, ponieważ może dojść do ich przymrożenia. Zatykanie kanałów wentylacyjnych również prowadzi do zaburzenia cyrkulacji powietrza w lodówce. Przez to dzieją się później problemy nie tylko we wnętrzu lodówki, ale również z podzespołami. Częste otwieranie drzwi lodówki i zamykanie zmienia klimat wewnątrz urządzenia. Dlatego w miarę możliwości rób to najrzadziej. Sprawdzaj stan uszczelki, jeżeli jest w wątpliwej jakości wymień na nową.

Oceń post:
avatar
  Subscribe  
Powiadom o