Jak czyścić grilla i o czym pamiętać? – porady

Zanim zaczniesz

Jak czyścić grilla?

Ostatnimi czasy grill stał się nieodzownym elementem udanego sezonu letniego. No bo kto z nas nie lubi w wolny weekend zrelaksować się przy grillu? Piękna pogoda, słońce, towarzystwo rodziny lub znajomych, pyszne sałatki, pieczone kiełbaski… Takie popołudnia i wieczory lubimy! Ale zaraz obok pojawia się wizja brudnego rusztu z przypalonym tłuszczem i zwęglonymi resztkami. Brr! Jak sobie z tym poradzić? Jak czyścić grilla? Przede wszystkim regularnie! Dlaczego?

 

Po pierwsze, regularne czyszczenie jest łatwe i szybkie. Jeśli myjemy grilla raz na jakiś czas, to po każdym użyciu brud i osad nawarstwiają się na ruszcie. Bardzo ciężko potem to wszystko domyć. Po drugie, jeśli chcemy jeść kiełbasę przygotowaną na brudnym i otłuszczonym ruszcie, to nie ma sprawy, ale jaka jest przyjemność grillowania przez jedno popołudnie, jeśli potem mamy to odchorowywać przez tydzień? 😉 A tak zupełnie poważnie – jedzenie dań przygotowanych na starym tłuszczu, to naprawdę najkrótsza droga do zatrucia pokarmowego, czy nawet niestrawności. I po trzecie, czysty grill to względy nie tylko zdrowotne ale i estetyczne czy smakowe. Jedzenie przygotowane na zadbanym urządzeniu ładniej się prezentuje i smakuje dużo lepiej. Zamiast cierpkiego posmaku zwęglonych resztek, wyczuwamy prawdziwy smak danej potrawy i jej przypraw. Warto zatem wiedzieć,  jak czyścić grilla łatwo ale i skutecznie.

Do każdorazowego czyszczenia rusztu najlepiej używać szczotki z włosiem ze stali nierdzewnej. Są odpowiednio wyprofilowane, dzięki czemu docierają do najtrudniej dostępnych miejsc. Ruszt powinno się czyścić od razu po grillowaniu, kiedy jest jeszcze ciepły, łatwiej wtedy usunąć wszystkie zabrudzenia. Następnie usuwamy popiół zebrany na dnie grilla. Co jakiś czas warto przemyć urządzenie wewnątrz, bo zbiera się tam sadza. Do tego wystarczy woda z mydłem. Dobrze jest też przemyć grill z zewnątrz mokrą ściereczką. Co ważne, samo urządzenie wewnątrz, myjemy, kiedy już ostygnie po użytkowaniu. Nie tylko dlatego, żeby się nie poparzyć. Drastyczna zmiana temperatur wpływa bardzo niekorzystnie na tworzywo, z którego sprzęt jest wykonany.
Jeśli zabrudzenia są dość trudne do usunięcia, możemy sięgnąć po specjalne środki chemiczne do czyszczenia grilla. Na rynku dostępne są różne wersje płynów, które wystarczy nanieść na ruszt i pozostawić na jakiś czas, żeby potem łatwo umyć ruszt pod bieżącą wodą.

Pamiętajmy, że bardzo ważna jest też dbałość o grilla w trakcie jego użytkowania. Podczas pieczenia mięs dobrze jest stosować aluminiowe tacki, dzięki temu tłuszcz pozostanie na ich dnie i nie przedostanie się na ruszt. Odpowiednia konserwacja grilla to gwarancja zdrowych i smacznych dań. Jeśli będziemy go czyścić regularnie, z pewnością długo nam posłuży.

Jak czyścić grilla i o czym pamiętać? – porady
4.5 (90%) 2 votes

Dodaj komentarz

avatar
wpDiscuz