Czym jest parowar?

pawel | 7 września 2018

Jeśli myślisz, że zdrowe odżywianie jest nudne, monotonne i niesmaczne, to znaczy, że nie słyszałeś do tej pory o parowarze. Możesz wierzyć lub nie, ale gotowanie na parze, to bardzo łatwy, szybki i zdrowy sposób na doskonały obiad. Zwłaszcza, jeśli jesteś na diecie lub po prostu chcesz zacząć prowadzić zdrowy styl życia.

Jak działa parowar?

Parowar to bardzo łatwe w obsłudze urządzenie, które służy do gotowania za pomocą pary wodnej. Zasada jest prosta – parowar daje potrawom wszystko to, co tracimy przy zwykłym gotowaniu, czyli prawdziwy smak potraw. Działa to w ten sposób, że kiedy gotujemy na przykład warzywa w tradycyjny sposób, to wypuszczone z nich soki wylewamy razem z wodą, natomiast w parowarze para wodna przenika przez potrawę od dołu i wylatuje górą. Dzięki temu to, co najważniejsze w produktach pozostaje – zarówno wielowymiarowy smak, jak i wszystkie witaminy. Bo taki rodzaj przyrządzania potraw jest bardzo zdrowy.

Nie tylko nie używamy żadnego tłuszczu, ale przede wszystkim nie pozbywamy dania jego największych zdrowotnych walorów. Dlatego też parowar to świetne rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i polepszyć jakość potraw. Dodatkowo przygotowując posiłki w parowarze możemy w niezwykły sposób urozmaicić swoje menu. Diety kojarzą nam się najczęściej z monotonnym jedzeniem tego samego zestawu, o takim samym smaku. A dzięki temu urządzeniu możemy przygotować kilka różnych dań w jednym czasie. Pozwala na to konstrukcja parowaru. Jest piętrowy, więc możemy w każdej misie gotować inne produkty.

10 trików, dzięki którym szybko i skutecznie posprzątasz swój dom

Zalety parowaru

Dodatkowo parowar jest bardzo łatwy w obsłudze. Wystarczy włożyć do niego wybrane składniki, ustawić odpowiednie parametry i… już! Reszta robi się sama. Jest to zatem podwójne oszczędzanie czasu. Bo po pierwsze nie musisz pilnować gotującego się obiadu przy kuchence i mieszać go co jakiś czas, jak w tradycyjnych garnkach. A po drugie gotowanie w parowarze trwa dużo krócej. Dla przykładu groch jest gotowy już po dwóch minutach, a brukselka po 10 minutach. Dlatego tez parowar okazał się takim fenomenem w kuchni – zdrowo, pysznie i szybko!

Oceń artykuł

Kliknij gwiazdkę, aby ocenić!

Średnia ocena 3.7 / 5. Liczba głosów: 3

Dotychczas brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.