Grzałka termoobiegu 2000W do piekarnika Thermor
Indeks: 704-TY-1095Uwaga! Ten produkt wymaga dopasowania do urządzenia.
To dzięki grzałce Twój piekarnik może działać prawidłowo.
Najważniejszą funkcją grzałki jest generowanie ciepła, które ogrzewa powietrze wewnątrz komory piekarnika. To jest niezbędne do pieczenia, podgrzewania i gotowania różnych potraw i ciast, które wymagają odpowiedniego stopnia temperatury.
Jeśli zależy Ci na doskonałych ciastach i pieczeniach, koniecznie monitoruj stan grzałek w piekarniku. To decyduje o smaku, równomiernym upieczeniu i atrakcyjnym wyglądzie potraw.
Górna, dolna i termoobiegu to trzy rodzaje grzałek, które znajdziesz w większości piekarników dostępnych na rynku. W trakcie użytkowania grzałki w piekarnikach osiągają bardzo wysokie temperatury, co zwiększa ryzyko ich zużycia i uszkodzenia. Pamiętaj, że zdiagnozowanie czy to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedopiekanie lub przypalanie dań jest łatwe. Kupno nowej grzałki to niewielki wydatek, a jej wymiana nie zajmie dużo czasu. Można z powodzeniem zrobić w warunkach domowych.
Sprawna grzałka, po nagrzaniu, żarzy się równomiernie i przybiera intensywną czerwoną barwę. Jeśli na powierzchni części zauważysz odkształcenia, dziury lub pęcherzyki widoczne gołym okiem, są to potencjalne sygnały uszkodzenia, które natychmiast wymagają wymiany. Rozpoznawanie tych uszkodzeń nie stanowi trudności, wystarczy ją zdemontować, oczyścić i dokładnie obejrzeć.
Dla uniknięcia rozczarowania związanego z przypaleniem, dodatkową pracą i nerwami, zalecamy regularne monitorowanie stanu grzałek, na przykład raz w roku.
Czym objawia się uszkodzenie grzałki piekarnika?
Oto kilka pierwszych symptomów:
- nierównomierne pieczenie potraw występujące przy uszkodzeniu jednej z grzałek,
- wydłużony czas pieczenia spowodowany mniejszą ilością emitowanego ciepła,
- częściowe przypalenie potrawy,
- częściowe niedopiekanie,
- piekarnik wolno się dogrzewa lub wcale nie osiąga ustawionej temperatury,
- może zdarzyć się wybijanie korków.
Jak sprawdzić grzałkę piekarnika?
Obserwuj proces przygotowywania wypieków i dań. W przypadku nierównomiernego pieczenia, przypaleń lub niedopiekania potraw, sprawdź stan grzałki - najpierw po schłodzeniu, a jeśli to nie pomoże, rozgrzej ją, włączając piekarnik.
Aby uzyskać pewność, że to właśnie grzałka jest odpowiedzialna za niedogodności, zdemontuj część i sprawdź jej oporność za pomocą multimetru i porównaj z wartościami znamionowymi, które powinny znajdować się w dokumentacji technicznej piekarnika.
Do czego może doprowadzić uszkodzona grzałka lub grzałki?
- może zwiększyć zużycie prądu,
- niedopieczone lub przypalone jedzenie z pewnością wyrzucisz do śmietnika,
- spadnie wydajność piekarnika,
- wydłuży się czas pieczenia.
Pamiętaj, że uszkodzenie grzałki piekarnika jest łatwe do zdiagnozowania. Naprawa również nie wymaga specjalistycznej wiedzy. Wystarczą podstawowe narzędzia, chęci i trochę wolnego czasu.
Instrukcja wymiany: | Wymiana grzałki termoobiegu w piekarniku |
---|---|
Trudność naprawy: |
|
Indeks: | 704-TY-1095 |
Moc: | 2000 W |
Strona: | termoobiegu |
Nazwa produktu: | Grzałka termoobiegu |
Pasuje do marek: | Thermor, De Dietrich, Beko, Mastercook |
Zobacz również: |